Sense visibilitat, amb cordes i en equip: així treballa l’equip de submarinistes de la Guàrdia Civil de València
S’ocupen tant de la cerca de drogues al fons marí com de la protecció de patrimoni, persones i natura
Els membres del GEAS de València formen part de l'únic grup europeu subaquàtic judicial. Un dels primers grups de submarinistes de la Guàrdia Civil, creat el 1981, treballa en condicions de visibilitat quasi nul·la. Els membres accedeixen on ningú més pot arribar i s’ocupen tant de la cerca de drogues al fons marí com de la protecció de patrimoni, persones i natura.
José Luis Ferrández Martínez, cap del GEAS de València, ha acompanyat un equip d’À Punt a conéixer de prop el seu treball. Els coneixen per fer les immersions més complicades, amb cordes i palpacions, i depenen molt de la confiança dels seus companys d’equip, que són “com germans”, en paraules dels agents.
També són els encarregats de buscar objectes utilitzats en crims o recuperar restes humanes, com les de la jove Wafaa Sebbah. Els membres de la unitat les van localitzar en un pou a Carcaixent (Ribera Alta), on l'assassí les va tirar.
Una altra intervenció destacada va ser el rescat dels cossos del mariner i l'estibador morts en bolcar un vaixell al port de Castelló de la Plana fa dos anys. “Va ser un dels serveis més complicats, amb químics que podien trencar les equipacions, taulells inestables…”, han explicat.
Durant una DANA, estan en alerta i en cada intervenció arrisquen les vides, com en la cerca, fa uns anys, d'un desaparegut al Cabriol. “El meu company m'estava agafant i es va soltar, hi havia unes roques que ens van fer embut i se'l va emportar davall de les pedres”, ha contat Juan Alarcón, membre del GEAS. El company rescatat, Jesús, ha afirmat que “tenia molt clar que no podria eixir-ne”. Finalment, el va agafar i van pujar. “Vam tindre molta sort”, ha reconegut Jesús.
Aquests bussejadors professionals continuen amb les tasques de treball, en què rescaten, protegeixen i vigilen de prop.