Els virus respiratoris tornen amb més força després de la fi de les restriccions

Les veus expertes adverteixen que, després d'un any sense haver entrenat el sistema immunitari, és probable que les epidèmies estacionals colpegen amb més intensitat

Les veus expertes preveuen l'augment de casos de malalties respiratòries / À Punt NTC

Haver estat aïllats en menor o major mesura durant un any i mig passarà factura al nostre organisme ara que arriben les baixes temperatures. Amb la relaxació de les restriccions i l'augment de la convivència entre les persones, el personal sanitari ha vist com tornen a aparéixer les patologies respiratòries, que "no és que s'hagen incrementat, és que han tornat", explica la pediatra i investigadora de Fisabio Mara Garcés.

Així, els patògens que més s'estan escampant són els rinovirus, que causen el refredat comú amb símptomes com el nas taponat o moqueig, i els virus de la parainfluença, que produeix laringitis.

"Haver estat tancats tant de temps en una bombolla significa que ara som més susceptibles a les malalties respiratòries tradicionals", explica Rafa Toledo, catedràtic de parasitologia en la Universitat de València. "Per això, és probable que les epidèmies estacionals que es produïsquen de VRS, grip o rinovirus siguen més crues enguany".

Per a previndre'n casos greus, s'hauria d'augmentar la precaució i fer un seguiment més proper de la població de risc, sobretot en les persones majors a qui la grip pot afectar d'una manera més seriosa del que sembla.

Una de les diferències d'aquesta epidèmia estacional si la comparem amb les anteriors a la pandèmia és que ara s'han de realitzar proves per a descartar que es tracte de coronavirus, ja que els símptomes poden ser semblants.

També et pot interessar

stats