Efectes col·laterals de l'ús de la mascareta: les malalties respiratòries entre menors podrien augmentar
Les veus expertes recomanen preparar protocols d'actuació en cas que s'arribe al pitjor escenari, el de brots explosius de bronquiolitis o la grip
L'ús obligatori de mascareta en majors de 6 anys, la distància interpersonal i els grups bambolla han ajudat a contindre la Covid-19. Malgrat això, també han impedit que el cos creara i renovara les defenses contra altres virus respiratoris, especialment, entre els menuts.
El doctor en Bioquímica i investigador en Immunotecnologia de la UPV, Juan José Mancús, adverteix que la dinàmica immunitària habitual fins ara, en què determinades malalties respiratòries són freqüents els mesos de tardor i hivern, s'ha trencat. Així doncs, tot i els efectes positius de la reducció d'infeccions, es desconeixen les implicacions que açò podria tindre d'ací a uns mesos, quan podrien donar-se brots d'infeccions respiratòries "més explosius".
En aquesta línia, el president de l'Associació Espanyola de Pediatria, Luis Blesa, emfatitza que no es pot calcular la repercussió d'un any amb pràcticament cap immunització davant de la grip o la bronquiolitis entre la xicalla. Podrien observar-se infeccions en grups d'edat no habituals de "major o menor gravetat".
De fet, a l'estiu ja hi ha hagut bronquiolitis fora de temporada, fet que demostra que la temporada d'infeccions respiratòries s'ha desestacionalitzat.
Tot i aquesta preocupació, les veus expertes segueixen recomanant mantindre les mateixes mesures contra la Covid-19 que estaven en vigor l'any passat i demanen a Sanitat que per precaució tinga preparats protocols d'actuació davant de qualsevol escenari que s'hi puga donar.
Allà on és hivern, com a Nova Zelanda, ja han augmentat els ingressos hospitalaris de menuts pels virus respiratoris estacionals.