Els pediatres recomanen vacunar massivament els xiquets enguany contra la grip

Es preveu un hivern amb més incidència d'aquest virus respiratori perquè la població no ha pogut desenvolupar anticossos

Un grup de xiquetes i xiquets eixen de clase
Un grup de xiquetes i xiquets en el pati d'una escola / À Punt NTC

Vacunar la xicalla contra la grip abans que contra la Covid-19. És l'aposta de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (Sepeap) de cara a un hivern que es preveu complicat per la incidència del popular virus respiratori. Després d'una temporada marcada per l'absència de casos de grip a Espanya, les veus expertes alerten que la propera temporada es presenta complicada perquè s'espera que la malaltia redoble la virulència. I per a minimitzar-ne la incidència els pediatres demanen vacunar preventivament i de forma massiva tots els xiquets. 

Un protocol innovador perquè mai ha sigut necessari immunitzar al complet la població més jove per a blindar-los contra aquesta malaltia. Fernando García-Sala, president de la Sepeap, ha defensat en Les notícies del matí el canvi de criteri perquè, a diferència del que passa amb la Covid-19, en el cas de la grip els xiquets sí que són "súpercontagiadors" i són els que habitualment transmeten el virus a la resta. Especialment preocupen els col·lectius més ancians, més vulnerables 

La campanya de vacunació anual per a previndre la grip, una de les malalties que més recursos consumeix en el sistema sanitari any rere any durant els mesos de més fred, s'ha unit enguany a l'efecte de les mesures sanitàries contra la pandèmia de coronavirus. Una combinació de mascaretes, higiene de mans i distanciament social que ha reduït la prevalença del virus respiratori més popular a l'hivern i que haja caigut l'any passat a la mínima expressió. La situació preocupa els pediatres perquè, en aquest escenari, la població no ha pogut generar anticossos, ha apuntat García Sala. I això pot tindre un efecte contraproduent: que la grip aterre en la temporada vinent amb molta més força i genere més complicacions, sobretot a la població major. 

Els pediatres també veuen amb bons ulls vacunar els xiquets i les xiquetes contra la Covid-19, però sempre prioritzant la immunització contra la grip. L'èxit dels assajos clínics que està duent a terme Pfizer per a provar l'efectivitat de l'antígen en la població entre 5 i 12 anys fa pensar que podria començar a administrar-se a finals del mes d'octubre, una vegada que les agències reguladores de medicaments hi donen el vistiplau. 

Començar a pensar a llevar-se la mascareta

Amb els majors de 12 anys ja vacunats, García-Sala ha alertat que el nou nínxol del coronavirus s'ha traslladat al col·lectiu entre 5 i 9 anys. "Ens tranquil·litza que el quadre clínic que pateixen és més banal que en el cas d'un adult", ha matisat. Per això, l'expert no tanca la porta a obrir el debat per a retirar la mascareta a la xicalla tot i no estar vacunada, en línia amb el que ha decidit França, i amb l'evolució favorable dels indicadors epidemiològics. "És una decisió que haurem de prendre abans o després", ha dit. 

També et pot interessar

stats