La grip quasi desapareix davant la pandèmia de la Covid-19

Les mesures de restricció provoquen una incidència escassa de la grip aquest d'hivern tant a la Comunitat Valenciana com a la resta del món.

L'activitat de la grip notificada es manté en un nivell molt baix
L'activitat de la grip notificada es manté en un nivell molt baix / Shutterstock

Les mesures implementades pels diferents països per a reduir la transmissió via respiratòria de la pandèmia de Covid-19, amb l'ús generalitzat de la mascareta i importants restriccions de moviment i reunió de persones, han provocat una disminució generalitzada de la circulació de virus gripals a Espanya i a escala mundial. Si primer va ser a l'hemisferi sud on la temporada de grip va passar de llarg, aquest hivern està ocorrent el mateix a l'hemisferi nord, on estem en temporada de grip estacional.

De moment, persisteixen els baixos nivells d'activitat gripal, la qual cosa es deu a les mesures de control i distanciament social que continuen en vigor per al control de la pandèmia de Covid-19, si bé també altres factors hi poden haver contribuït. De fet, la pandèmia ha generat una disrupció de l'atenció mèdica i la capacitat de la realització de proves i les dades de grip s’han d'interpretar amb cautela, sobretot en termes de patrons estacionals, segons indiquen des de l'Institut de Salut Carlos III.

Tant a Europa com a Espanya l'emergència de la Covid-19 durant febrer i març del 2020 va crear una distorsió dels sistemes de vigilància de grip, tant les xarxes de vigilància sentinella en atenció primària com a la vigilància de la grip en l'àmbit hospitalari, afectant profundament el seu funcionament. Aquesta distorsió ha obligat a replantejar i adaptar la vigilància de la grip. S'estan implementant sistemes de vigilància sentinella en l'àmbit de l'atenció primària i hospitalària que han permés aquesta temporada vigilar la grip i la Covid-19 conjuntament amb els sistemes d'informació següents: vigilància sentinella d'infecció respiratòria aguda en atenció primària i vigilància sentinella d'infecció respiratòria aguda greu en hospitals.

De les 125 mostres sentinelles analitzades aquesta primera setmana de febrer, 91 han sigut positives de SARS-CoV-2, un 72%, i cap de les mostres ha sigut positiva per a la grip. Des que s'ha iniciat la temporada s'han analitzat 767 mostres respiratòries en pacients i s’han identificat 330 (43%) virus SARS-CoV-2 i cap virus gripal.

A més, des de l'inici de la temporada s'han identificat cinc deteccions del virus respiratori sincicial VRS entre les 3.452 mostres analitzades (0,14%). El VRS és un virus molt comú que ocasiona símptomes lleus similars als del refredat.

La incidència de la grip es desploma a la Comunitat Valenciana

La incidència de la grip es desploma a la Comunitat Valenciana

La incidència de la grip s'ha desplomat a la Comunitat Valenciana, en passar de les 1.651 mostres positives detectades el gener de 2020 a les tres comptabilitzades en el primer mes de 2021. La taxa acumulada d'incidència se situava l'última setmana de gener de 2021 en 12,7 casos per 100.000 habitants, un valor molt baix en comparació amb la taxa acumulada de 274,8 en la mateixa setmana de 2020 i de 482 de gener de 2019.

A més, la campanya de vacunació ha aconseguit una cobertura del 95,17% del personal sanitari i del 67,93% en persones majors de 64 anys, uns percentatges “molt superiors” a les campanyes anteriors. Sanitat ha administrat un total d'1.157.510 dosis de vacunes antigripals.

El director de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de la Fundació Fisabio, Javier Díez, ha assenyalat que la massiva campanya de vacunació, les mesures de distanciament físic i d'higiene sanitària adoptades contra la Covid-19, així com la interferència viral (els virus no competeixen entre ells), han ajudat a “neutralitzar” l'avanç de la grip, amb una quasi nul·la circulació del virus a la Comunitat Valenciana.

La situació a Europa

A Europa a pesar que s'estan realitzant proves per a la detecció del virus de la grip de manera general i continuada, l'activitat de la grip notificada es manté encara en un nivell molt baix. Si posem el focus en les mostres sentinella, en la darrera setmana de gener només quatre (0,3%) de les 1.346 analitzades a Europa van ser positives per a grip, totes notificades per Ucraïna. I des de l'inici de la temporada, de 19.575 mostres sentinella analitzades, 14 van ser positives, un 0,07% del total.

En el cas de les mostres no sentinella les dades són similars. En aquesta setmana, 19 de 19.820 mostres, un 0,09%, han sigut positives per a grip. Des de l'inici de la temporada, 547 de 282.956 mostres no sentinella han sigut positives per a grip, la qual cosa suposa un 0,19% del total.

Situació al món

En l'àmbit mundial, malgrat la continuïtat en la realització de proves per a grip, fins i tot amb freqüència augmentada en alguns països, l'activitat gripal s'ha mantingut en nivells més baixos de l'esperable per a aquesta època de l'any. Segons dades de FluNet, del 4 al 17 de gener del 2021 s'han registrat 566 deteccions de virus gripals entre les 233.931 mostres analitzades, un 0,24%. De les quals, el 21% van ser virus tipus A i el 79% virus B.

També et pot interessar

stats