La violència masclista es dispara amb la relaxació de les restriccions

Amb la fi de l'estat d'alarma i la recuperació de les llibertats, l'agressor nota que perd el control sobre la seua víctima i passa a l'acció, assegura la fiscal de violència masclista Susanna Gisbert

Concentracions contra la violència masclista
Concentracions contra la violència masclista / À Punt Média

Ja són dèsset les dones assassinades enguany a mans de les seues parelles o exparelles, més de la meitat -huit- en el mes de maig. La fiscal de Violència Masclista a la Comunitat Valenciana, Susana Gisbert, parla d'una relació entre la relaxació de les mesures per la Covid-19 i l'execució d'aquests crims. "Durant el confinament, l'agressor no es veu en la necessitat de demostrar el poder sobre la víctima, perquè està sota el seu control. Però, amb la fi de les prohibicions, la cosa canvia", assegura Gisbert. Moltes dones víctimes de la violència de gènere han pres en les últimes setmanes decisions que havien estat ajornant per la pandèmia, "com deixar a les seues parelles o demanar el divorci, i això, en una situació de masclisme, pot tindre un desenllaç mortal", afirma la fiscal de Violència Masclista.

Però per a associacions com Alana, que acompanya dones víctimes de la violència masclista, la fi de l'estat d'alarma no pot considerar-se mai una causa. La seua vicepresidenta, Virginia Sanchis, apunta que "justificar la violència masclista amb qüestions externes fa que no ens centrem en el que ens hem de centrar". Per a Sanchis, els feminicidis segueixen en la mateixa situació, "els motius són el masclisme de la nostra societat i la inacció de l'Estat". Tres de les víctimes del mes de maig havien interposat denúncies prèvies, però han acabat assassinades, un fet que Virginia Sanchis denuncia al·legant que el sistema de protecció per a les víctimes és molt deficient. I reitera: "S'ha de posar el focus en l'agressor".

També et pot interessar

stats