Els perills del vàper, un substitut del tabac que també pot provocar càncer

Agreuja l'asma i les obstructives pulmonars i és responsable d'una malaltia pròpia, la lesió pulmonar per cigarret electrònic

Els perills del vapejador com a sustitut del tabac / À Punt NTC

Existeix una percepció generalitzada que els vapejadors són totalment innocus. El terme "vàper" fa pensar en el vapor d'aigua i, per tant, que no té un impacte real en la salut. Segons l'última enquesta del Ministeri de Sanitat, el 52,9% dels joves valencians de 14 a 18 anys van vapejar el 2023, una taxa quasi sis punts per damunt de la del 2022. Els metges adverteixen que és una pràctica perjudicial i també la porta d'entrada al tabaquisme.

És important destacar que el tabac és la principal causa de mort prevenible del món i, al mateix temps, la principal causa en la producció de càncer. De fet, el consum de tabac està darrere de més del 80% dels càncers de pulmó i de quasi el 90% dels de laringe.

Cal posar el focus en la prevenció i també parar atenció a l'amenaça que suposa el vapeig. Agreuja patologies com l'asma o les malalties obstructives pulmonars i és responsable d'una malaltia pròpia, la lesió pulmonar produïda per cigarreta electrònica.

Per este motiu, l'amenaça del vapeig centra el missatge de l'Associació Espanyola contra el càncer en el Dia Mundial Sense Tabac. En la campanya, han presentat un producte fals: un vàper amb "sabor de càncer" que posa el focus en els perills relacionats amb l'ús d'este dispositiu. Els vapejadors tenen partícules ultrafines, segons alerten des de l'associació, que són toxines ja catalogades com a cancerígenes.

També et pot interessar

stats