Contra el Càncer València i universitats valencianes s'alien contra el vapeig entre els joves

Segons l'última enquesta del Ministeri de Sanitat, són un 52,9% de valencians d'entre 14 i 18 anys els que han vapejat en 2023, quasi sis punts per damunt que, en 2022, enfront del 33,1% que han provat el tabac

Un punt de venda de vapejadors, en arxiu
Un punt de venda de vapejadors, en arxiu / Aapimage / DPA (Europa Press)

L'Associació Espanyola Contra el Càncer València, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València s'han compromés esta setmana a lluitar contra el tabaquisme en els joves i alerten que el vapeig va guanyant terreny i "tenen efectes perjudicials per a la salut". Les tres entitats han unit esforços amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra hui, 31 de maig.

El president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València, Tomás Trenor, ha afirmat que "hui li donem veu als joves perquè ells lideren el Moviment Sense Tabac. Necessitem sumar esforços perquè puguen respirar en ambients 100% lliures de fum". En el cas del vàper, l'associació ha afirmat que "continuen guanyant terreny entre els més joves". Segons l'última enquesta del Ministeri de Sanitat, són un 52,9% de valencians d'entre catorze i díhuit anys els que han vapejat en 2023, quasi sis punts per damunt que, en 2022, enfront del 33,1% que han provat el tabac.

També han assegurat des de Contra el Càncer València que el problema s'ha traslladat a franges més xicotetes: un de cada quatre joves d'entre dotze i tretze anys ja ha provat els cigarrets electrònics, enfront de només un 9% que ha fumat. "Existeix una percepció generalitzada que els vapejadors són totalment innocus —però no ho són— i gràcies a esta percepció van guanyant terreny. Hem d'advertir de les conseqüències per a aconseguir una generació lliure de fums en 2030", ha explicat el president.

Per a sensibilitzar al col·lectiu jove, l'Associació ha promogut la campanya de conscienciació 'Vàper sabor de càncer', amb el repartiment de vapejadors falsos que adverteixen dels elements tòxics associats al seu consum entre els diferents campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

Tomás Trenor ha assegurat que, malgrat que tinga menys substàncies tòxiques, no significa que el mal siga menor. "L'aerosol pot contindre nicotina, saboritzants i toxines cancerígenes que, en inhalar-se, queden atrapades en els pulmons i provoquen efectes perjudicials per a la salut”, ha conclòs el president.

El tabac és la principal causa de mort evitable del món i està relacionat amb fins a 16 tipus de càncer, sent responsable del 84% dels casos de càncer laringe i entre el 80 i el 90% dels casos de càncer de pulmó, el càncer més mortal a la Comunitat Valenciana. A més, s'ha demostrat que els vapejadors tenen elements que poden augmentar l'asma, ocasionar malalties pulmonars, com Evali, o agreujar-les, i fins i tot predisposar l'aparició del càncer.

També et pot interessar

stats