Operació Pitxitxi: tres detinguts per furtar 78 tones de pollastre ultracongelat
Els investigadors han recuperat una part del carregament a València i Madrid
La Policia Nacional ha detingut tres persones pel presumpte robatori de 78 tones de pollastre ultracongelat a Finlàndia, valorades en 291.000 euros, a través d'una estafa informàtica. Suposadament, van suplantar la identitat d'una multinacional dels Països Baixos, proveïdora de l'empresa enganyada. Del carregament se n'ha recuperat una part, 51 tones, a València i Madrid.
La investigació, denominada operació Pitxitxi, va començar el mes de març, arran de la denúncia d'una companyia de Lituània. Havien venut un carregament a una firma holandesa que no havia arribat a la destinació i n'ignoraven el parador. Segons la policia, els detinguts havien suplantat la identitat de la firma dels Països Baixos. Havien assumit que es farien càrrec del transport per carretera, la qual cosa els va permetre endur-se el pollastre, que finalment van descarregar a Madrid i Arahal (Sevilla).
La investigació va permetre localitzar la mercaderia defraudada i destapar un conglomerat d'empreses pantalla al voltant d'un magatzem, des de les quals es gestionava la distribució i venda a tot Espanya. La Policia Nacional va detindre a Madrid dos treballadors d'una empresa de logística i l'expert informàtic que presumptament havia elaborat el frau, que en el moment de l'arrest va tractar de fugir aportant documentació falsa.
A l'informàtic el buscava l'Audiència Nacional, per una orde europea de detenció cursada des de Romania, que el reclama per altres atacs a empreses de Polònia i Finlàndia. Posteriorment, es va aconseguir recuperar part del producte sostret a Madrid i València.
Un modus operandi infreqüent
La investigació continua oberta, a l'espera d'analitzar una altra quantitat important de mercaderia ultracongelada emmagatzemada en cambres frigorífiques provinent de Polònia i Finlàndia, segons detalla el Cos Nacional de Policia en un comunicat. Els investigadors expliquen que este modus operandi és "nou", perquè normalment els ciberdelinqüents se centren a furtar diners i no mercaderia.
En este cas, l'estafa consisteix a fer-se passar per un conseller delegat o proveïdor de confiança per a enganyar empleats d'una empresa i que així envien mercaderies, facen transferències o divulguen informació confidencial. Este tipus de delicte es coneix com a BEC (sigla en anglés de business email compromise).