Les imatges dels drons trauen a la llum més de cinquanta abocadors il·legals a València
La Policia Local du a terme una campanya per a dissuadir a qui vullga fer-ne ús
A València hi ha més de mig centenar de punts que funcionen com a abocadors il·legals i la Policia Local està duent a terme una campanya per a dissuadir a qui vullga fer-ne ús. Les imatges aèries que faciliten els drons són imprescindibles per a poder identificar millor els infractors.
Al costat de l'ecoparc de Vara de Quart, al districte de Patraix, hi ha un abocador. Gràcies a les imatges de dron, els agents han pogut advertir una gran extensió de residus amuntegats en una zona que els serveis municipals netejaren fa dos mesos i que ara torna a funcionar com abocador il·legal a pesar del senyal que ho prohibeix. És un dels més de cinquanta abocadors que la Policia Local de València ha identificat en les últimes setmanes. “Ens amaguem en llocs on no ens veuen i des de l’aire podem veure com s’acosten els vehicles. Quan paren i detectem una actitud sospitosa és quan li demanem a la patrulla de suport que s’hi acoste”, explica Begoña, agent especialitzada en drons de la Unitat Mediambiental.
La tasca per a identificar els infractors no és senzilla, ja que solen actuar en horaris menys transitats: “Hem d’anar a primera hora del matí, abans d’entrar a treballar, o a última hora de la vesprada. Normalment, es tracta de deixalles de xicotetes obres domèstiques que no tenen llicència o contenidor”. “Molts dels vessaments es fan en camps particulars. Si no es detecta qui els ha fet, l’encarregat de netejar-ho és el particular”, apunta l’agent.
Esta pràctica s’ha convertit en habitual per a molta gent i comporta un greu risc mediambiental quan s'aboquen residus contaminants com l'amiant. Les sancions més lleus van de 2.000 a 20.000 euros, però les greus poden arribar als 100.000 euros. La manera correcta de desfer-se de les runes és dur-les a l'ecoparc. Estos llocs tenen una limitació de quinze sacs per persona i dia.