Passatgers del ferri incendiat, indignats, estudien plantejar una demanda col·lectiva contra la naviliera

Encara no han pogut recuperar les pertinences ni comprovar l'estat dels vehicles que encara hi ha dins del vaixell

El vaixell incenciat entra a la bocana del port de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de juliol 2024 - 12:27 Actualitzat: 09 de juliol 2024 - 22:02

El ferri que es va incendiar este dilluns de matinada quan cobria el trajecte València-Palma ha arribat al port de València a migdia, a penes 24 hores després del sinistre i remolcat per dos embarcacions, una de Salvament Marítim i una altra de titularitat privada. A bord del vaixell Tenacia, de la naviliera GNV, han arribat també 31 dels 61 tripulants, entre ells el capità, i sis bombers per tal de garantir que no revifen les flames a la sala de màquines, on es va originar l’incendi, segons ha detallat Salvament Marítim.

Amb el vaixell ha arribat també l’equipatge i els vehicles dels passatgers que viatjaven a bord en el moment de l’incendi i als quals van evacuar este dilluns dos embarcacions més. En l’accidentat trajecte hi havia 350 viatgers a bord. A part d'estos viatgers els van evacuar en un ferri, i a la resta, en un vaixell de càrrega de contenidors, però tots van arribar dilluns a la nit a València. Tenint en compte que molts afectats no tenien vehicle per a tornar a casa i que en molts casos no residien a la Comunitat Valenciana, la companyia els va oferir allotjament en hotels de la ciutat i els ha donat la possibilitat de reubicar-los en futurs trajectes a les Balears.

Els passatgers no tenen una resposta clara de la naviliera sobre què passarà en les pròximes hores. Dimarts fins a última hora de la vesprada no han pogut recuperar les pertinences ni comprovar l'estat dels vehicles que encara estan dins del vaixell. “Ens han dit que a causa de tota l’aigua que han llançat per l’incendi els garatges estan inundats. No sabem si el nostre cotxe té algun dany”, lamenta una de les passatgeres. 

La naviliera ha assegurat que els tornaran l'import dels bitllets, però els passatgers es plantegen fer una demanda col·lectiva per danys i perjuís. Segons l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, podrien exigir una indemnització del 50% de l’import abonat. 

Podran viatjar en futurs trajectes

Pel que fa a la naviliera, està reorganitzant les seues rutes en veure's obligada a prescindir del Tenacia per a l'operativa habitual.

Este vaixell es va quedar a la deriva passades les 2 de la matinada de dilluns, després d'un incendi a la sala de màquines. L’incident va deixar els passatgers i 61 tripulants atrapats a la mar. A pesar que el foc va ser extingit per mitjans propis del vaixell, el fum va arribar a la coberta 3. Després, nou efectius dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb els bombers d’Eivissa, es van desplaçar a l'embarcació per a acabar les faenes amb bromera i avaluar la situació. 

Les primeres investigacions indiquen que el foc va començar en un motor principal

L'incendi del vaixell s'hauria pogut originar en un motor principal, segons apunten les primeres investigacions, però caldrà esperar a la inspecció de l'embarcació per a extraure les conclusions definitives. La Capitania Marítima de València ha autoritzat que, en acabar la inspecció, comence el buidatge de les zones inundades que afecten l'àrea de la sala de màquines. Fonts de l'organisme assenyalen que, "d'acord amb les primeres investigacions, corroborades pel capità, l'incendi s'hauria pogut originar en un motor principal, encara que caldrà esperar a una pròxima inspecció ja en sec".

El capità dona explicacions sobre la decisió de desembarcar els passatgers

Per la seua part, el capità, en declaracions que facilita la naviliera, explica que "la decisió de desembarcar els passatgers del ferri la van prendre per a garantir la màxima seguretat dels mateixos passatgers i de la tripulació". "En este moment —exposa— el vaixell només disposava del generador elèctric d'emergència. Això implicava reduir tots els serveis de bord. Així mateix, en el garatge principal, un remolc recalfat era un risc potencial d'incendi, fet que podria haver complicat encara més les operacions d'evacuació".

Per això, incideix que “va considerar oportú desembarcar els passatgers i part de la tripulació aprofitant la presència de les embarcacions de rescat desplegades per disposició de l'autoritat marítima i d'altres vaixells del grup MSC que s'havien acostat i que van poder acollir-los i portar-los de tornada a València a la vesprada".

A més —afig—, "alguns passatgers van manifestar el seu malestar per no disposar d'aire condicionat ni lliure accés a les cabines o a les diverses sales del vaixell, normalment obertes al públic".

També et pot interessar

stats