Diverses associacions recorreran contra la nul·litat de la retirada de la creu del Parc de Ribalta

L'equip de govern de Castelló de la Plana vol ubicar a la ciutat un altre monument en memòria de les víctimes de qualsevol classe de violència

Retirada de la creu del Parc Ribalta de Castelló de la Plana / À Punt NTC

El gener del 2023 les màquines van retirar la creu del Parc de Ribalta. Una decisió de l’anterior govern municipal de Castelló de la Plana sobre la qual giren diverses opinions. Ara, una sentència declara la nul·litat d’esta acció, però encara cap recurs contra esta decisió judicial. “Hi recorrerem perquè creiem que això va ser per un motiu polític, tots sabien que era un símbol franquista”, anuncia Paco Mezquita, portaveu del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica. 

El monument es va construir l’any 1944 durant el franquisme, en memòria dels caiguts per la pàtria. El 1979 el van ressignificar. Ara la creu està instal·lada al costat d'una església i és propietat del Bisbat. “Ha sigut un lloc on s’han produït enaltiments del franquisme. Per això presentarem el recurs”, assegura el coordinador de la Intersindical Valenciana a Castelló, Pau Pons. 

El Partit Popular de Castelló de la Plana no pensa recórrer contra la sentència. Els motius, segons el portaveu de l’equip del govern municipal, Vicent Sales: “No hi havia cap exaltació de cap dels bàndols en conflicte de la guerra i, per tant, allò només va respondre a un abús i arbitrarietat per part de l’equip de govern”. Els socis de govern en l'Ajuntament, Vox, celebren la decisió judicial. “És una creu que no deurien haver llevat mai. Era un símbol de pau i de concòrdia”, manifesta el regidor de Vox, Antonio Ortolá. 

L'Ajuntament de Castelló vol ubicar a la ciutat un altre monument en memòria de les víctimes de qualsevol classe de violència, mentre que Vox vol que s'instal·le una creu al mateix lloc. Un símbol i un lloc que tenen un significat marcat per a la ciutadania. 

També et pot interessar

stats