Retirada la creu franquista del parc de Ribalta a Castelló de la Plana

Algunes persones d'extrema dreta han proferit insults contra dirigents de Compromís, entre ells el senador Carles Mulet

Un grup de manifestants increpen membres de Compromís en la retirada del monument / À Punt NTC

L'Ajuntament de Castelló de la Plana ha retirat aquesta vesprada el monument als caiguts al parc Ribalta de la ciutat, en compliment de la llei de memòria històrica, després de diversos procediments judicials i tres licitacions de les obres.

Els treballs, amb diverses grues, han començat amb la col·locació d'una armadura de fusta per al trasllat de la creu, que s'ha retirat per complet vora les 18:30 hores. La zona encara està amb tanques i sota la supervisió d'agents de la Policia Nacional. Les tasques han estat acompanyades tant dels crits i les consignes de grups d'ultradreta com d'aplaudiments a favor.

Als voltants s'han concentrat més d'un centenar de persones, entre ells els membres de la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians, que ha sol·licitat mesures cautelars per a evitar la retirada de la creu, i ciutadans d'extrema dreta que han proferit insults contra dirigents de Compromís, entre ells el senador Carles Mulet.

Amb la retirada d'aquest monument franquista. l'Ajuntament de Castelló dona compliment a la llei de memòria democràtica. A més, recuperarà l'entorn del jardí i l'adaptarà al disseny i configuració anterior sobre la base dels plànols de l'any 1926, segons fonts municipals.

El projecte global té un termini d'execució de sis setmanes i un pressupost de 58.900 euros, segons aquestes fonts.

Els treballs de retirada i trasllat de la creu del monument consisteixen a subjectar l'estructura i tallar-la per la base, alçar-la i transportar-la a la ubicació triada pel bisbat de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, al qual ha sigut cedida la creu, l'esplanada de l'església de Sant Tomàs de Villanueva, al bari de Rafalafena.

També et pot interessar

stats