Un jutjat anul·la la resolució de l'Ajuntament de Castelló de la Plana per la qual es va retirar la Creu del Ribalta

La sala al·lega que el símbol no té cap inscripció “que permeta considerar-la com un dels elements d'exaltació de la dictadura franquista”

Creu dels caiguts del parc Ribalta de Castelló
Creu dels caiguts del parc Ribalta de Castelló / À Punt NTC

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló ha declarat este divendres nul·la la resolució de la Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, per la qual es va ordenar la retirada de la Creu del parc Ribalta, estimant així el recurs interposat per l'Associació d'Advocats Cristians i Luciano Ferrer (Vox).

La sala al·lega que és una creu “nua, sense cap inscripció que permeta considerar-la com un dels elements d'exaltació de la dictadura franquista”. Per això, afig, encara que la part demandada al·lega que és un punt de trobada o lloc de concentracions per a exaltar el franquisme en dates concretes, “això no és motiu suficient per a vincular este símbol com a signe d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura”.

Així, la sentència assenyala que el caràcter o valor de la creu no pot dependre únicament de les concentracions que es facen en el lloc on està situada, sinó que requereix algun element addicional. A més, s'indica que si bé és cert que en el moment de la col·locació de la creu en els anys 40 certament tenia un significat polític, també és cert que es va dur a terme una resignificació d'esta, que en l'actualitat conté una inscripció neutral "Les víctimes de la violència", i és en l'actualitat “clarament un element religiós, ja que ens trobem davant una creu llatina”.

La presidenta de Vox Castelló, Llanos Massó, ha valorat la sentència, i ha assenyalat que la Creu del Ribalta “no tenia cap significació política com tothom sap, i com ho sabia l'Ajuntament i ho sabia perfectament la regidora en aquell moment, Verónica Ruiz”. “La creu va ser resignificada i, per tant, la seua retirada va ser només una decisió política clarament ideològica i sectària”, ha subratllat. "Des de Vox estem molt contents que la justícia ens haja donat la raó; va ser una decisió política arbitrària i es va llevar perquè era un símbol cristià. Ara veurem de quina forma es restitueix este despropòsit", ha apuntat Massó.

D'altra banda, Advocats Cristians ha avançat que sol·licitarà l'execució de la sentència i demanarà la reposició de la creu. La seua presidenta, Polonia Castellanos, ha celebrat la decisió del jutjat: “després de cinc anys lluitant per la Creu del parc Ribalta de Castelló per fi hem aconseguit que es reconega per part de la justícia el que tots sabíem, i és que la creu simplement és una creu i que l'odi de l'esquerra més radical no està habilitat per a retirar els nostres símbols religiosos”.

També et pot interessar

stats