EN CONTEXT | Quins reptes de futur afronten els sindicats?
Les organitzacions sindicals busquen la manera de connectar amb la classe treballadora, especialment entre els joves, on l'afiliació ha caigut fins al 6,5%
En un moment de transformació social, quin paper juguen els sindicats? El que està clar és que no passen pel millor moment de la història en quant a imatge, ja que en l'última enquesta del CIS els espanyols valoraren estes organitzacions amb un suspens: un 3,47. "No sé si es pot dir crisi, però és veritat que està canviant la percepció que té la societat del que fa un sindicat", apunta Adrià Todolí, professor de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València.
A Espanya, segons l'OCD, l'afiliació sindical ha baixat en trenta anys del 20% al 14% de la massa treballadora. Els sindicats pugen la xifra al 20%. "Encara que siga baix, nosaltres tenim un model de negociació col·lectiva i, quan se signa un conveni col·lectiu, s'aplica a tots els treballadors i treballadores del sector, no exclusivament als afiliats", comenta Tino Calero, secretari general d'UGT-PV.
Des dels sindicats trauen pit pels últims anys d'èxits: "Acords en el salari mínim interprofessional, una reforma laboral que ha millorat les condicions de treball o la reforma de les pensions: les coses no cauen del cel", valora Ana García, secretària general de CCOO PV.
A pesar d'això, últimament proliferen les campanyes —com la de Comegambas— que acusen els sindicats de malfaeners i de malbaratar les subvencions. "Hi ha forces polítics que han estat fent en els últims anys grans campanyes de desprestigi, perquè no els interessa que els treballadors i les treballadores es puguen organitzar", diu García.
Per a Todolí, una de les claus que expliquen este fenomen és que ja no hi ha consciència de classe: "La gent no parla d'ella mateixa com una classe treballadora i, per tant, no se senten representats per aquells que representen la classe treballadora". Un problema que s'evidencia encara més entre la joventut, on la sindicació entre els menors de 34 anys cau al 6,5%.
Les organitzacions sindicals creuen que la manera d'atraure esta població jove és fer-los veure que són una eina útil per als reptes del futur, entre els quals cobra una especial importància la digitalització i la intel·ligència artificial. "La IA pot ser una bona ferramenta, però mal utilitzada pot ser una forma més d'explotació laboral", expressa García.
"Per descomptat, val la pena continuar lluitant, perquè quan els treballadors s'organitzen adequadament tenim la possibilitat de transformar la societat", conclou Calero.