La vida normal dels xiquets i xiquetes amb síndrome de Down
Adrià Blasco és un fotògraf valencià de 27 anys amb síndrome de Down. Parlar en valencià l´ha ajudat a integrar-se.
Adrià Blasco Carbonell és un jove fotògraf valencià de 27 anys, intel·ligent, independent i amb moltes ganes de viure com la resta de joves de la seua edat. Va nàixer el 1990 i va fer l'educació primària en l'escola Santa Teresa, al barri del Carme, a València, una escola de línia en valencià i valencianista.
Va fer l'ESO en l'Institut del Carme i, més avant, va cursar un grau mitjà d'Imatge i Fotografia en el centre professional La Marxadella, a Torrent.
Tots els pedagogs van aconsellar els pares, la psicòloga Amparo Carbonell i el professor Vicent Blasco, que l'escolaritzaren en castellà per a tindre accés a una vida normal i per a adquirir un millor nivell en l'aprenentatge del llenguatge i en la comunicació social habitual. Els pares van prendre la decisió d'incorporar-lo a una escoleta de línia en valencià, envoltat de xiquets i xiquetes sense la síndrome de Down, i Adrià va començar a estudiar com un xiquet més.
Sa mare diu que Adrià és bilingüe, parla perfectament valencià i castellà, i és un fotògraf excel·lent: "Parlar valencià, amb tot el vent en contra, l'ha fet fort com un roure".
Treballa en el departament de logística de Leroy Merlin, un centre comercial de la platja d'Alboraia, i ha participat com a actor en diversos curts com Cita rápida, del director Agustín Olivares. Per a fer-ho possible va fer quatre cursos d'interpretació i guions cinematogràfics.
Fa esgrima i juga al futbol; ell és un seguidor entusiasta del Barça. I un expert en cine: "Sap totes les estrenes i novetats, i aconsella els amics sobre qualitat cinematogràfica i quina pel·lícula no s'han de perdre", diu sa mare.
Li agrada estudiar, segons son pare: "Ara està opositant per a obtindre un lloc de treball en l'administració autonòmica i en la de l'Estat, li agrada estudiar i és molt metòdic i estructurat".
I com que viu al costat de la platja d'Alboraia, a Port Saplatja, practica el surf i, en paraules de son pare, nada i surfeja "com un peix". "Un peix volador", matisa la mare.
Li agrada, per damunt de tot, anar al cine, jugar al futbol amb els amics i compartir jocs i passejos amb la germana menuda, Aitana, quan torna a València des de Milà, on treballa de dissenyadora.
I com a projecte immediat de futur, com que treballa i té una nòmina, vol llogar un pis a València i establir-se a viure pel seu compte, com qualsevol altre jove de la seua edat. Adrià és un jove actiu i normal, amb un cap ben moblat, asseguren els pares. Uns pares que el volen amb deler des del primer moment que li van vore la cara a penes nàixer.
Les associacions Down a la Comunitat Valenciana
Les associacions Down a la Comunitat Valenciana
A la Comunitat Valenciana hi ha diverses associacions dedicades a treballar per a millorar la vida de les persones amb la síndrome de Down.
Asindown acaba de presentar la iniciativa 'La mare que va', un projecte compromés amb la cultura, el medi ambient, l'educació i la gastronomia que servirà per a crear 20 llocs de treball de forma directa per a persones Down i altres discapacitats intel·lectuals en la Comunitat Valenciana.
Una altra associació, Down València Treballant Junts, organitza tot aquest mes de març la posada en marxa de diverses activitats centrades a ajudar a formar les famílies i col·laborar amb les escoles i instituts per a facilitar la vida als xiquets, xiquetes i joves que reclamen participar a tots els nivells en la vida diària quotidiana.