Víctimes dels incendis de Londres i Milà demanen una normativa única antiincendis en edificis

Representants dels afectats pels sinistres semblants a les torres Grenfell i Dei Moro es mostren sorpresos per la ràpida reacció de les autoritats i la societat valenciana

La delegació de víctimes dels incendis a Londres i Milà, davant de l'edifici cremat a València
La delegació de víctimes dels incendis a Londres i Milà, davant de l'edifici cremat a València / Grenfell Next of Kin

La tragèdia de l'incendi de Campanar ha despertat una onada de solidaritat i ha posat la ciutat de València en el centre del panorama internacional. Una delegació d'afectats d'altres grans focs mortals declarats en edificis de ciutats europees, concretament Londres i Milà, s'han desplaçat fins a la capital valenciana per a visitar les famílies damnificades pel sinistre, que ha causat deu víctimes mortals. A més de traslladar-los el seu condol, la comitiva anglo-italiana ha compartit amb ells aquesta dura experiència que guarda moltes similituds amb el que ha ocorregut ací. Per això, han demanat a la Unió Europea que actue per a previndre aquestes tragèdies i una normativa antiincendis única en tot l'espai comunitari.

En la delegació estrangera viatgen membres de l'associació Grenfell Next of Kin, la plataforma d'afectats per l'incendi de la torre del mateix nom que va causar 72 morts a Londres el 2017. Quatre anys més tard, el 2021, es va cremar en circumstàncies molt paregudes un altre gratacel a Milà, la Torre dei Moro; però afortunadament sense víctimes mortals. Tots han volgut traslladar als damnificats valencians afecte i solidaritat pel que ha ocorregut i també s'han mostrat impressionats per la ràpida resposta de la ciutadania i de les administracions valencianes davant de la tragèdia. Un gest que, en el cas anglés, no es va produir perquè set anys després continuen esperant ajudes. 

Per la seua banda, Mirko Berti, un dels afectats de Torre dei Moro, ha demanat la implicació de les institucions europees per a homogeneïtzar la normativa antiincendis en edificacions. Reclamen que només s'autoritze un únic test en tot l'àmbit de la UE per a comprovar la seguretat dels materials que s'empren per a fabricar els revestiments en la construcció d'habitatges. "Actualment, cada país té el seu test i això vol dir que el que pot ser inflamable a Itàlia no ho és a Espanya, o a l'inrevés. És una mancança molt gran. No tenim com a comuna una cosa que hauria de ser-ho", ha lamentat, en declaracions als periodistes. 

Així, han insistit en la importància de prendre mesures perquè aquests incendis catastròfics no puguen tornar a ocórrer i intenten transmetre la seua estima a les víctimes que estan passant ara per un procés de dol que ells coneixen bé.  

També et pot interessar

stats