Mesures del Consell per l’incendi: ajudes de fins a 10.000 euros, reubicació dels dependents en residències i gratuïtat del transport públic

Mazón ha remarcat que la tramitació d’aquests procediments administratius i de les mesures d’excepció serà declarada d’urgència

Primer paquet de mesures del Consell per a les persones afectades per l'incendi
Primer paquet de mesures del Consell per a les persones afectades per l'incendi / Ágata Pita

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat aquest dilluns de vesprada que el Consell ha aprovat el primer paquet amb mesures de caràcter econòmic i fiscal perquè les persones afectades per l’incendi de Campanar puguen adquirir productes indispensables i puguen pagar un lloguer en cas que així ho decidisquen. Com va avançar divendres passat, són, en primer lloc, ajudes directes entre 6.000 i 10.000 euros —en funció dels membres de la unitat familiar— que rebran les famílies afectades per a gastar en productes i despeses de primera necessitat. 

També s'obrirà una línia de subvencions d'un màxim de 1.500 euros mensuals per a les persones que opten per buscar un pis de lloguer —se'n podran beneficiar tant les persones propietàries com les inquilines—. Mentrestant, a aquelles que s'estimen més comprar un habitatge nou, se'ls suprimirà per complet l'impost de transmissions patrimonials, que actualment està entre el 6 i el 10%.

Així ho ha detallat el cap del Consell en una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat, després de presidir el ple extraordinari per a aprovar les primeres mesures en suport als afectats pel devastador incendi del barri de Campanar, a València, que s'ha saldat amb deu víctimes mortals i centenars de persones que s'han quedat sense casa. Aquest paquet de mesures, segons ha remarcat Mazón, es publicarà en les pròximes hores en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

El govern valencià ha explicat que la tramitació d’aquests procediments administratius i de les mesures d’excepció serà declarada d’urgència amb l’objectiu de pal·liar els danys i les conseqüències de l’incendi. Així mateix, han matisat que les ajudes són compatibles entre si i complementàries de les possibles indemnitzacions de les assegurances. El primer paquet d’ajudes de primera necessitat té una inversió d'1.380.000 euros, mentre que la resta d’ajudes tenen un import global de 2.484.000. En total, l’executiu destinarà 3.864.000 euros en aquestes primeres mesures. 

Així mateix, el Consell ha acordat que la vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge impulsarà diferents mesures per a la reubicació preferent en residències i centres de dia de les persones dependents que tingueren la residència habitual als edificis sinistrats. D’altra banda, la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació impulsarà les mesures per a l'escolarització preferent dels menors de les famílies que hagen de canviar la residència a conseqüència de la pèrdua de pròpia residència usual per l'incendi. Pel que fa a la gratuïtat del transport públic dependent de la Generalitat per a les persones afectades per l’incendi, tal com va anunciar Mazón, aquesta gestió serà responsabilitat de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori. 

La vicepresidència segona, la Conselleria d’Educació i la Conselleria de Sanitat coordinaran les prestacions en matèria d'assistència psicològica a les persones residents a les vivendes afectades per l’incendi per tal d'afrontar els fets traumàtics que se’n deriven.

Totes les ajudes es tramitaran en finestra única de l'Ajuntament de València per a evitar la burocràcia i poder estalviar temps, ha precisat el president valencià. Com s’ha anat avançant, a l’edifici municipal de Tabacalera se situarà un punt d’assistència exclusiva per a les persones afectades, a l’efecte que puguen obtindre un certificat electrònic de ciutadà.

Mazón ha comparegut acompanyat de l'alcaldessa de València, María José Catalá, i amb la presència dels membres del Consell.

Mesures de l'Ajuntament

Per la seua banda, la junta de govern local de l'Ajuntament de València ha aprovat declarar la tramitació d'urgència de contractes de subministraments i serveis per a "atendre les necessitats bàsiques" dels afectats per l'incendi de Campanar que s'allotjaran a l'edifici municipal del barri de Safranar. El consistori paralitzarà els rebuts d'aigua dels habitatges sinistrats, està fent gestions per a fer el mateix amb els de la llum i treballa amb l'àrea d'Intervenció "en com ajudar en aquest context amb aquests tributs locals".

A més de no emetre els rebuts d'aigua i treballar amb les companyies elèctriques, ha recalcat que al punt d'atenció única que ha establit l'Ajuntament també hi ha una persona dels serveis corresponents a cementeris. S'ha acordat "ajudar i contribuir amb totes les famílies de les víctimes en l'organització dels funerals i la gestió amb cementeris". Però ha indicat que "és prompte" perquè encara no tenen la llista definitiva dels morts, ha detallat l'alcaldessa de València.

Catalá ha indicat que cal analitzar el context econòmic i familiar de cada afectat i la seua "vulnerabilitat social", i ha recalcat que els ofereixen una atenció individualitzada. "És important que ells tinguen una normalitat dins del context molt poc normal" que ha causat el sinistre, ha sostingut.

També et pot interessar

stats