El vicepresident Martínez Dalmau anuncia que deixarà el Consell i Presidència rebutja un canvi imminent

Fonts de la Generalitat insisteixen que serà Puig qui decidirà el moment de la seua eixida. El cap del Consell rebutja un canvi de govern de manera immediata

Dalmau

El vicepresident segon Rubén Martínez Dalmau ha comunicat al president de la Generalitat, Ximo Puig, la seua intenció d'abandonar el Consell. Segons fonts de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, el polític de Podem dona per coberta la seua etapa en la Conselleria i considera tornar a la seua plaça com a docent de la Universitat de València.

Aquest dissabte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat una reunió informal de membres del Consell i segons ha pogut saber À Punt Presidència descarta un canvi de govern imminent. L'eixida de Dalmau del govern del Botànic està ara en mans del president Ximo Puig, que té la potestat d'acceptar-ne la renúncia i aquest ha reiterat que el polític de Xàbia compta amb la seua confiança.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha emfasitzat que "si finalment es dona" l'eixida de Dalmau del Consell l'estabilitat d'Unides Podem i del Botànic no perilla.

Pérez Garijo, l'altre membre de l'executiu valencià de la coalició Unides Podem, en representació d'Esquerra Unida, ha recordat que segons l'acord al qual van arribar amb el PSPV i Compromís, la selecció de la persona que podria substituir Dalmau és competència de Podem i que la seua formació respectarà qualsevol decisió.

Martínez Dalmau ocupa la vicepresidència segona del Consell, a més de la Conselleria d'Habitatge, carteres que abandonaria per possibles tensions internes amb l’actual síndica d’Unides Podem i coordinadora de la formació morada, Pilar Lima, segons confirmen altres fonts. 

Una crisi interna que esclata amb les primàries

La crisi oberta al si de Podem arran de la destitució de Naiara Davó com a síndica per a donar pas a Pilar Lima va ser interpretada per Dalmau com una "irresponsabilitat" i una "imposició", ja que a parer seu era contrària a la decisió de la militància de Podem. En les primàries, segons el líder de la formació, es va optar per diferenciar entre la direcció del partit, la direcció del grup parlamentari i la representació en el Consell.

Tanmateix, les tres potes de Podem han canviat la configuració radicalment. Lima, que va guanyar per 38 vots de diferència les primàries del partit, ha sumat a la direcció del partit la del grup parlamentari. Ara, amb l'eixida de Dalmau del Consell, planteja la incògnita de qui serà la persona que ocuparà el seu lloc i quina serà la relació amb les diverses famílies polítiques de la formació.

Dalmau va vaticinar una probable crisi del Botànic com a conseqüència del cisma que va experimentar el partit i va assegurar que treballaria per a "crear consensos i nexes" dins de Podem.

Remodelació del govern

L'eixida de Rubén Martínez Dalmau obligarà el president Puig a remodelar el govern per primera vegada en aquesta legislatura i per segona des que és president de la Generalitat. En la legislatura passada el va remodelar per la marxa de Carmen Montón al Ministeri de Sanitat. 

Està previst que el Consell es reunisca el pròxim divendres 10 de setembre. Abans, Dalmau haurà d'estar en la reunió interdepartamental de la setmana que ve per a determinar la desescalada a partir del dia 6 de setembre.

Segons les fonts de la Conselleria d’Habitatge, el polític de Xàbia, a la Marina Alta, hauria comunicat al seu nucli més estret de col·laboradors la seua voluntat de deixar les tasques vinculades a la recepció dels fons Next Generation UE “a altres persones”. El treball de Martínez Dalmau al capdavant de la Conselleria s’ha caracteritzat per la defensa de polítiques socials, l’aposta per l’ampliació del parc públic d’habitatges i la innovació en habitatges.

Dalmau va accedir al govern valencià al 2019, en el segon Consell del Botànic. Durant el primer govern del Botànic, tot i que Podem donava suport parlamentari al PSPV-PSOE i Compromís, no formava part del govern. 

L'oposició l'acusa de "fugir" i demana la supressió de la Conselleria

El portaveu d'Habitatge del Grup Popular a les Corts, Alfredo Castelló, ha acusat el vicepresident segon de "fugir" a causa del que considera un "fracàs" de les seues polítiques. A més, el diputat ha demanat a Puig que suprimisca la Conselleria d'Habitatge perquè, a parer seu, no ha sabut gestionar les seues competències i és un "graner d'alts càrrecs".

En aquesta línia, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha acusat Dalmau d'avançar poc en el parc d'habitatge públic valencià i de dedazos en les ajudes que la Conselleria va atorgar dins del programa Reconstruïm Pobles. Merino també ha criticat la "crisi contínua" dels partits del Botànic i la "gran fractura interna" de les forces que governen la Generalitat.

Pel que fa a la síndica de Vox, Ana Vega, ha qualificat el vicepresident segon d'exponent de la "política de terra cremada" i l'ha acusat de tindre "20 col·locats" a la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que encapçala. La diputada ultradretana també ha recordat les acusacions en contra de Dalmau pel que l'oposició considera una distribució arbitrària d'ajudes a diversos municipis.

També et pot interessar

stats