Vercher: "Cada any hi ha 150 enderrocaments d'edificacions que ocupen espais protegits"

El fiscal defensa que Espanya, amb més de 200 especialistes en medi ambient, és un dels països europeus millor situats en la persecució dels delictes ambientals

Antoni Vercher, fiscal coordinador de Medi Ambient i Urbanisme d'Espanya / À Punt NTC

El fiscal coordinador de Medi Ambient i Urbanisme d'Espanya, Antonio Vercher, ha defensat en Les notícies del matí que Espanya, amb més de 200 fiscals especialitzats en medi ambient, és un dels països europeus millor situats en la persecució dels delictes ambientals.

Antoni Vercher situa Espanya per davant d'altres països europeus, en una comparativa en matèria de legislació mediambiental. "Estem francament millor que la immensa majoria de fiscalies europees en medi ambient", ha dit. Així, ha destacat que "de 1.700 sentències que es dicten anualment, unes 1.200 són condemnatòries i 500 absolutòries".

Segons ha explicat, al contrari del que es pot pensar, les empreses s'han posat al dia en matèria ambiental i ja no són les principals causants d'aquest tipus de delictes, sinó que ho és l'administració local.

"La temàtica urbanística i d'ordenació del territori és part del medi ambient igual que el patrimoni històric, i en el context local aquest tipus d'infraccions es produeixen amb moltíssima freqüència, cosa que no passa normalment en el context de les empreses".

En l'entrevista també ha parlat del treball de la Fiscalia que dirigeix des del 2006 en les edificacions que ocupen territoris protegits i que tenen ordes d'enderrocament, com l'hotel Sidi del Saler o les torres de Punta Llisera a Benidorm.

Sobre la dificultat per a tirar avant els enderrocaments, ha reconegut que estan aplicant "una metodologia que no hem utilitzat mai i no hi ha una regulació específica". No obstant això, ha subratllat que "anualment estem aconseguint uns 150 enderrocaments per la via penal, això és molt positiu en relació amb una matèria que mai ha estat regulada pel Codi Penal".

També et pot interessar

stats