La CE expedienta Espanya per prorrogar fins a 75 anys concessions a restaurants i indústries per la llei de costes

La infracció és per falta de transparència en els procediments d'adjudicació de concessions i perquè creu que les pròrrogues sense justificació són "contràries" a les regles de la UE

Un xiringuito a la platja en una imatge d'arxiu
Un xiringuito a la platja en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Comissió Europea ha informat de l'inici d'un procediment d'infracció contra Espanya per falta de transparència en els procediments d'adjudicació de concessions en el domini públic marítim terrestre del litoral i perquè creu que les pròrrogues sense justificació són "contràries" a les regles de la Unió Europea. La llei espanyola permet ampliar fins a 75 anys les concessions de restaurants i indústries.

Els serveis comunitaris afigen en un comunicat que, a parer seu, la possibilitat de prorrogar les concessions existents per un període de fins a 75 anys sense justificació "és contrària a les normes de la UE".

La llei de costes espanyola preveu la possibilitat d'adjudicar "sense dur a terme procediments de selecció oberts i transparents" unes concessions per a construir locals permanents com a restaurants, empreses papereres o químiques, segons resumeix Brussel·les, en espais de domini públic marítim-terrestre fora dels ports.

Termini de dos mesos per a solucionar la situació

En aquest context, els serveis comunitaris han enviat una carta de citació a les autoritats espanyoles, que és el primer pas d'un expedient sancionador i concedeix un termini de dos mesos al país infractor per a posar solució a la situació.

En el cas que no hi haja acord entre Brussel·les i Espanya, el procediment preveu encara una segona fase —dictamen motivat— que dona uns mesos més d'espai al diàleg per a resoldre els dubtes abans que l'executiu comunitari decidisca si eleva el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

També et pot interessar

stats