El ventre de lloguer d'Ana Obregón, protagonista el segon dia de les PAU

El mediàtic cas es cola en l'examen de castellà de la mà d'un editorial d'El País, text que l'alumnat ha hagut d'analitzar

Dues joves en un dels examens d'accés a la universitat a València
Dues joves en un dels examens d'accés a la universitat a València / Europa Press

La polèmica pel ventre de lloguer de la presentadora i actriu Ana Obregón, que s'ha convertit en mare d'una xiqueta per gestació subrogada amb 68 anys, s'ha colat en les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) de la Comunitat Valenciana. Quasi 23.000 estudiants del territori s'enfronten aquesta setmana a la ronda final d'exàmens que marcaran el camí cap a la formació professional en la universitat. Aquest dimecres, segon dia de la selectivitat, la jornada ha començat amb el control de castellà i la popular artista i biòloga com a protagonista inesperada, tres mesos després que esclatara la bomba sobre el naixement als Estats Units de la menuda, filla biològica d'Aless Lequio. Aquesta vegada, Obregón ha tornat al focus de l'atenció pública de la mà del text que proposava la prova perquè l'alumnat fera el comentari crític: un editorial d'El País amb el títol "Ventres de lloguer" publicat l'1 d'abril del 2023.

Extracte de l'examen de Castellà en les PAU de 2023 a la Comunitat Valenciana
Extracte de l'examen de Castellà en les PAU de 2023 a la Comunitat Valenciana / Twitter: @angelsferrre

El text periodístic apunta com el cas Obregón "ha reobert el debat en la política i en la societat sobre aquesta pràctica prohibida a Espanya, però legal en altres països". "En el cas dels ventres de lloguer s'ha caminat cap a una banalització de la tècnica, amb cada vegada més casos de models, famosos o rics sense més ni més que recorren a un ventre de lloguer per conveniència professional o per a preservar-se el cos dels efectes d'un embaràs. La maternitat o la paternitat poden ser un desig legítim, però no prevalen sobre el dret del xiquet concebut ni sobre els drets humans de les dones", agrega.

Al fil d'aquest article d'opinió, l'examen plantejava als i les aspirants les preguntes típiques d'anàlisi; entre d'altres, la definició del tema, resum o identificar la tesi defensada en el text. Una de les parts que més polseguera ha alçat era la de producció escrita, en què es demanava aportar arguments a favor o en contra per a respondre, amb un text d'entre 200 i 300 paraules, si "hauria d'autoritzar-se la gestació subrogada a Espanya". Segons els criteris de correcció de la prova, el posicionament defés per l'estudiant no afecta la qualificació, sinó que el que es té en compte és l'adequació de la resposta a la pregunta, el registre —per exemple, els col·loquialismes penalitzen— i aspectes com l'ortografia o el lèxic emprat.

Poc després d'acabar la prova, alguns joves han volgut compartir l'examen en els seus perfils de Twitter. "En la PAU de llengua ha eixit allò de la boja d'Ana Obregón... Em pixe, que cada any volen fer més distòpiques les produccions", ha comentat una de les participants en la selectivitat.

Després de castellà ha arribat el torn del control d'anglés, i de vesprada toquen les optatives de química, disseny i història de la filosofia i de dibuix tècnic, geologia i geografia. Dijous, a les 9:30 hores, continuaran les proves de matemàtiques, llatí i fonaments de l'art; i matemàtiques aplicades a partir de les 11:45 hores. Les PAU acaben de vesprada amb els exàmens de grec, arts escèniques, alemany, francés i italià.

També et pot interessar

stats