La maternitat d'Ana Obregón per gestació subrogada reobri el debat a Espanya

El govern espanyol carrega contra la popular actriu per haver sigut mare a través d'un ventre de lloguer als 68 anys: "És violència contra les dones"

Ana Obregón encén el debat sobre els ventres de lloguer / L'actriu i empresària Ana Obregón (arxiu) / À Punt NTC / Europa Press (Foto)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de març 2023 - 14:14 Actualitzat: 30 de març 2023 - 10:36

L'actriu i presentadora Ana Obregón, de 68 anys, protagonitza aquest dimecres la que segurament serà una de les notícies de l'any: ha sigut mare d'una xiqueta per gestació subrogada. L'exclusiva veia la llum de matinada, de la mà de la revista Hola!, que ha revelat el secret millor guardat de la popular celebritat i publica un seguit de fotografies en què se la veu eixir d'un centre mèdic estatunidenc, vestida de blanc i amb la nounada en braços. La criatura és la segona filla de la també biòloga i empresària, que va perdre el seu fill Aless Lequio el 2020, víctima d'un càncer. La xiqueta va nàixer el 20 de març al Memorial Regional Hospital de Miami. S'anomenarà com ella, Ana.

La recent maternitat d'Obregón ha incendiat les xarxes socials, que ràpidament s'han omplit de missatges de suport i atacs ferotges contra la decisió d'haver recorregut a un ventre de lloguer per a engendrar la menuda. Amb aquesta pràctica, il·legal a Espanya i que consisteix a contractar l'embaràs a una altra dona a canvi de diners, l'artista ha reobert el polèmic debat de la gestació subrogada.

Les crítiques li han plogut des de diversos àmbits, també des de la política. El govern espanyol, format per la coalició PSOE-Unides Podem, no ha tardat a reaccionar després de conéixer la notícia i ha carregat contra l'actriu. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha rebutjat taxativament aquesta tècnica de maternitat i ha insistit que constitueix una "forma de violència contra les dones" que s'alimenta de la pobresa de les gestants. Però no només han censurat la decisió d'Obregón des de la part morada de l'executiu, ja que la titular d'Hisenda, la socialista María Jesús Montero, s'ha pronunciat en la mateixa línia que la seua companya i ha qualificat la gestació subrogada d'"explotació del cos de les dones".

Des del PP, principal partit de l'oposició, no han volgut mullar-se amb l'assumpte i han tractat de passar de puntetes per la que ja és la bomba del dia. Quan li han preguntat els periodistes, la secretària general, Cuca Gamarra, no ha deixat clara la postura de la formació sobre la gestació subrogada i ha advertit que és un "aspecte complex que mereix debats profunds i serens", sense "oblidar" que involucra menors.

Ciutadans, l'únic partit de l'espectre polític que s'ha posicionat obertament a favor dels ventres de lloguer en els últims anys, s'ha tornat a reafirmar aquest dimecres en la defensa d'una regulació en aquesta matèria a Espanya, seguint el model altruista que plantegen diversos països, com el Regne Unit o Grècia. També proposen un marc jurídic segur dirigit al manteniment dels drets dels menors. El diputat Edmundo Bal ha precisat que, si bé alguns països estableixen la gestació subrogada remunerada, en el sistema pel qual aposten ells "no es lloga cap ventre", sinó que seria una pràctica altruista "a fi de poder possibilitar que una persona que, per les raons que siga, no puga engendrar fills d'una manera natural, puga conformar la família que vol o té en el cap formar".

Reaccions valencianes al cas

A la Comunitat Valenciana també s'han registrat les primeres reaccions. La síndica de Podem a les Corts i Coordinadora Autonòmica del partit, Pilar Lima, ha comparat el cas d’Ana Obregón amb el de la sèrie nord-americana El cuento de la criada. A més, ha retuitat el missatge que ha donat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, al passadís del Congrés. 

Des del món eclesiàstic, el bisbe d'Alacant, José Ignacio Munilla, ha lamentat aquest dimecres que la política deixe “de buscar el bé comú” per a “limitar-se a donar marc legal” als “somnis”, criticant així la postura del PP. 

Un negoci lucratiu

La gestació subrogada està prohibida Espanya, però a pesar d'això existeixen nombroses agències que ofereixen serveis per a llogar un ventre a l'estranger i solucionar després les traves legals a fi de poder reconéixer com a propi al nadó en tornar a casa. L'article 10 de la Llei 14/2006, sobre tècniques de reproducció humana assistida, declara nul el contracte perquè una dona, amb preu o sense, es preste a una gestació i renuncie posteriorment a la filiació materna a favor del contractant o d'un tercer. Deixa clar que la filiació d'aquestes criatures vindrà determinada pel part.

No obstant això, en diversos països aquests contractes són legals. Per a inscriure el menut en el registre i poder viatjar amb ell a Espanya, s'ha d'aportar una resolució judicial del país d'origen en la qual se'n determine la filiació. La dona gestant renuncia a la filiació materna a favor de la part contractant. Segons una instrucció dictada el 2010 per la Direcció General dels Registres i del Notariat, l'encarregat del registre consular haurà de comprovar, a més, que no s'ha vulnerat l'interés superior del menor, ni els drets de la mare gestant i, sobretot, verificar que el consentiment de la dona s'ha obtingut de manera lliure i voluntària.

La recent reforma de la llei de l'avortament inclou explícitament la gestació subrogada com una forma de violència contra la dona, però no imposa majors traves per a poder registrar les criatures gestades a l'estranger. El que sí que inclou és un article específic per a prohibir la promoció comercial i la publicitat d'aquesta pràctica, encara que una simple cerca en Internet mostra les nombroses agències que continuen oferint serveis d'intermediació per a llogar un ventre a l'estranger. Els preus dels paquets oferits es mouen en una àmplia forqueta que pot anar dels 50.000 euros en països de l'est d'Europa als 100.000 dels Estats Units o el Canadà.

També et pot interessar

stats