Cs registra al Congrés una norma per a regular la gestació subrogada de forma “altruista”

La proposició de llei permet que la gestant puga tindre relació de consanguinitat amb els futurs pares.

D’esquerra a dreta les diputades de Cs Patricia Reyes i Melissa Rodríguez registren la Llei de gestació subrogada
D’esquerra a dreta les diputades de Cs Patricia Reyes i Melissa Rodríguez registren la Llei de gestació subrogada / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Ciutadans ha registrat una nova proposició de llei en el Congrés per a regular el que consideren “dret” a la gestació subrogada a Espanya, que contempla que la dona gestant puga tindre relació de consanguinitat amb els futurs pares. Això permetria, per exemple, que una dona gestara un embrió amb material genètic de la seua germana.

La proposta del partit d’Albert Rivera, que és l’únic que s’ha mostrat obertament favorable a aquesta pràctica, és una nova versió “amb alguns canvis i millores tècniques” respecte de la que ja va presentar en la passada legislatura, segons ha explicat la diputada de la formació Patricia Reyes.

En paraules de Reyes, la norma regula un model “altruista i garantista” perquè la dona gestant puga prendre la decisió de prestar el seu cos per a l’embaràs “amb llibertat absoluta”. La norma estipula, però, una compensació econòmica per a la gestant que, en cap cas aporte material genètic.

Reyes ha explicat que l’objectiu de la llei és “ajudar les persones que volen complir el somni de ser pares o mares” però no poden ser-ho per motius mèdics –com passa en el cas de dones tractades de càncer–, o en el cas de parelles homosexuals.

La legislació espanyola estableix la nul·litat dels contractes de ventres de lloguer, però no sanciona la pràctica, la qual cosa ha obert la porta a recórrer a aquesta pràctica a l’estranger. L’objectiu de la norma, segons Reyes, és precisament evitar els problemes legals i de reconeixement parental derivat d’iniciar la pràctica en tercers països, amb pagament previ a agències intermediàries.

Ciutadans considera que és necessari regular la pràctica i obrir un debat “amb seriositat, rigor i serenitat” i sense prejuís amb les formacions contraris a la gestació subrogada.

Aquesta pràctica de reproducció assistida figura en el punt 99 de programa de la formació taronja, en el qual estipula la regulació de la subrogada amb un model “similar al de Canadà i del Regne Unit”.

També et pot interessar

stats