Ana Obregón anuncia que la xiqueta nascuda per gestació subrogada és la seua neta i filla d’Aless

L’actriu, en una exclusiva a la revista '¡Hola!', ha presentat la xiqueta, amb el nom d’Ana Sandra Lequio Obregón

L'actriu i empresària Ana Obregón (arxiu)
L'actriu i empresària Ana Obregón (arxiu) / Europa Press

Una setmana després que Ana Obregón, de 68 anys, va protagonitzar una de les notícies de l’any, en fer-se públic que havia sigut mare d’una xiqueta per gestació subrogada als Estats Units, ara l’actriu i presentadora ha anunciat a la revista ¡Hola! que la nounada no és la seua filla, sinó la seua neta. 

Segons publica en exclusiva la revista del cor, la xiqueta és la seua neta, ja que el semen que es va utilitzar per a dur a terme el procés de gestació subrogada és del seu fill, Aless Lequio, mort fa tres anys a causa d’un càncer. De fet, tal com l’ha presentada l’actriu, el nom complet de la menor és Ana Sandra Lequio Obregón.

L’exclusiva sobre la maternitat d'Obregón va incendiar les xarxes socials la setmana passada, i ràpidament es van omplir de missatges de suport i atacs ferotges contra la decisió d'haver recorregut a un ventre de lloguer per a engendrar la xiqueta. Amb aquesta pràctica, il·legal a Espanya i que consisteix a contractar l'embaràs a una altra dona a canvi de diners, l'artista va reobrir el polèmic debat de la gestació subrogada.

Fins i tot es va pronunciar sobre aquest cas en la roda de premsa posterior al Consell la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Aitana Mas, que es va mostrar crítica amb la pràctica de la gestació subrogada i va apel·lar a buscar altres opcions, com l'adopció per a convertir-se en mare o pare: "Tenim uns 4.000 xiquets i adolescents en el sistema de protecció valencià que volen una llar, una família que els vulga", va dir.

Una pràctica prohibida a Espanya, però permesa en molts països

La gestació subrogada està prohibida a Espanya però, a pesar d'això, existeixen nombroses agències que ofereixen serveis per a llogar un ventre a l'estranger i solucionar després les traves legals a fi de poder reconéixer com a propi el nadó en tornar a casa. L'article 10 de la Llei 14/2006, sobre tècniques de reproducció humana assistida, declara nul el contracte perquè una dona, amb preu o sense, es preste a una gestació i renuncie posteriorment a la filiació materna a favor del contractant o d'un tercer. Deixa clar que la filiació d'aquestes criatures vindrà determinada pel part.

No obstant això, en diversos països aquests contractes són legals. Per a inscriure el nadó en el registre i poder viatjar amb ell a Espanya, s'ha d'aportar una resolució judicial del país d'origen en la qual se'n determine la filiació. La dona gestant renuncia a la filiació materna a favor de la part contractant. Segons una instrucció dictada el 2010 per la Direcció General dels Registres i del Notariat, l'encarregat del registre consular haurà de comprovar, a més, que no s'ha vulnerat l'interés superior del menor, ni els drets de la mare gestant i, sobretot, verificar que el consentiment de la dona s'ha obtingut de manera lliure i voluntària.

També et pot interessar

stats