Mas, contra la gestació subrogada: "Hi ha 4.000 xiquets valencians que volen una llar"

La vicepresidenta valenciana recorda que aquesta pràctica es basa en "un sistema d'explotació de dones pobres", però no tanca la porta a debatre-hi si es fa sense ànim de lucre

Aitana Mas, aquest divendres, en la roda de premsa posterior al ple del Consell
Aitana Mas, aquest divendres, en la roda de premsa posterior al ple del Consell / À Punt NTC

La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Aitana Mas, s'ha mostrat crítica amb la pràctica de la gestació subrogada i ha apel·lat a buscar altres opcions com l'adopció per a convertir-se en mare o pare: "Tenim uns 4.000 xiquets i adolescents en el sistema de protecció valencià que volen una llar, una família que els vulga", ha dit.

Mas s'ha pronunciat així en la roda de premsa posterior al ple del Consell quan li han preguntat la seua opinió sobre l'assumpte, que l'actriu i presentadora Ana Obregón ha tornat a primera línia d'actualitat després de convertir-se en mare als 68 anys d'una xiqueta a través d'un ventre de lloguer a Miami. 

Dimecres passat, quan va esclatar la notícia, la vicepresidenta valenciana ja s'hi va pronunciar de manera semblat en Twitter, amb un missatge en què feia una crida per a fomentar l'adopció entre les persones que volen ser mare o pare.

Aquest divendres, la portaveu del Consell ha recordat que a Espanya no es permet "comprar" xiquets ni xiquetes. I ha remarcat que aquesta acció va en contra del que planteja el Tribunal Suprem i tots els estaments internacionals que vetlen pels drets de la infància. "Ací nosaltres, com no pot ser d'una altra manera, no estem d'acord amb la gestació subrogada perquè no creiem en un sistema d'explotació de dones pobres", ha advertit.

I, com a consellera d'Igualtat, Mas ha llançat un missatge per a les persones que volen formar una família: "Hi ha altres opcions com l'adopció. Tenim uns 4.000 xiquets i adolescents en el sistema de protecció valencià que volen una llar, una família que els vulga", ha assenyalat. Pel que fa a la burocràcia a què s'ha de fer front a l'hora d'adoptar, ha dit que "l'agilitació de tràmits sempre és una prioritat" per a l'Administració autonòmica, però alhora ha recordat que es tracta de procediments "sensibles" i que "requereixen temps". 

Finalment, ha deixat la porta oberta a debatre sobre la gestació subrogada si s'entén com una donació inter vivos i sense ànim de lucre. Un tema, ha dit, sobre el qual no té una opinió "formada i tancada" perquè li genera "dubtes".

També et pot interessar

stats