El PSOE planteja reforçar la llei per a impedir portar a Espanya criatures de gestació subrogada

La sorprenent maternitat d'Ana Obregón, de 68 anys, a través d'un ventre de lloguer a Miami ha incendiat el debat sobre l'assumpte

Patxi López, en una imatge d'arxiu en el Congrés
Patxi López, en una imatge d'arxiu en el Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha plantejat la possibilitat de "reforçar" la legislació actual per a "impedir" que hi haja persones que facen ús de la gestació subrogada a l'estranger i després inscriguen les criatures nascudes a Espanya "com si no haguera passat absolutament res". En una entrevista en TVE, el portaveu socialista ha comentat que malgrat que aquesta pràctica reproductiva és il·legal a Espanya, es pot accedir a ella a l'estranger. Per això, considera que cal "pegar-li voltes" a aquesta situació de "buits" legals, tenint en compte que no es pot "carregar les culpes al xiquet" perquè els menors "no poden ser pagans del que han fet els pares".

La polèmica sobre l'assumpte esclatava dimecres, arran de la sorprenent maternitat d'Ana Obregón. L'exclusiva la donava la revista ¡Hola!: la popular actriu i presentadora, de 68 anys, ha sigut mare d'una xiqueta per gestació subrogada a Miami. La que probablement siga una de les notícies més impactants de l'any ha caigut com un tsunami en l'opinió pública espanyola i ha incendiat les xarxes socials. En les últimes hores s'ha encés el debat tant des d'una perspectiva bioètica com política i és l'assumpte més comentat en els mitjans de comunicació.

"Hem de donar-li voltes al que tenim en aquest moment per a impedir que ningú tinga o vulga anar-se'n a l'estranger a buscar fórmules de llogar a una dona per a tindre els xiquets i que no es permeta que quan arribe a Espanya inscriguen amb tota normalitat els fills o les filles com si no haguera passat absolutament res", ha dit Patxi López aquest dijous. El socialista ha apostat, així, per "reforçar" la legislació espanyola per a impedir que algú puga anar-se'n "a comprar dones". "En un país com el nostre no ho hauríem de permetre, es produïsca on es produïsca. I, per tant, hauríem, sense posar càrrega en el xiquet, d'intentar impedir que fins i tot tampoc a l'estranger es puga fer", ha opinat.

Quan li han preguntat sobre la possibilitat de prohibir la inscripció a Espanya d'aquestes criatures, el diputat ha comentat que cal analitzar "quina és la millor fórmula perquè la gent que vol tindre un nadó mitjançant gestació subrogada entenga que és impossible al nostre país fer-ho, encara que siga llogant a l'estranger el cos d'una dona".

Posteriorment, en declaracions als corredors del Congrés, el portaveu socialista ha criticat el canvi de postura del PP, que ara s'obri a regular la gestació subrogada si és de manera altruista. "Cada vegada que es tracta de drets de les dones, el PP no sap ni on se situa", ha ironitzat.

D'altra banda, la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha manifestat preocupació per la posició del PP i ha descartat la possibilitat que hi haja gestacions subrogades altruistes. "No hi ha debat sobre si els diners han d'intervenir-hi o no, és una condició perquè aquesta pràctica siga possible", ha assegurat.

També et pot interessar

stats