Veïns de La Coma denuncien la "insuficient" atenció sanitària i reclamen més metges

Després dels incidents del mes de maig, el centre només compta amb dos metges per a atendre 12.000 persones i no hi ha pediatra

Concentració de veïns davant del centre de salut de La Coma a Paterna
Concentració de veïns enfront del centre de salut de La Coma a Paterna / À Punt

Veïns del barri de La Coma, a Paterna (Horta Nord), s'han concentrat aquest dilluns enfront del centre de salut per a denunciar que l'atenció sanitària és "insuficient" i reclamar la incorporació de més personal sanitari, especialment de Pediatria, ja que es tracta d'una zona amb molta població infantil.

"Si els pediatres no volen anar al centre de salut, ha d'haver-hi alguna llei que els obligue", ha assegurat el president de l'Associació de Veïns i Entitats de La Coma, Alfredo Muñoz Mendoza, qui s'ha preguntat "què passa si es mor un xiquet per falta d'atenció. No cal donar lloc a això. Cal solucionar-ho ja".

"El barri s'està tirant al carrer i perquè no s'arribe al salvatgisme preferisc fer una concentració pacífica reivindicant abans que això es calfe més, vull pacificar el barri", ha dit Muñoz Mendoza.

La protesta es realitza arran dels incidents ocorreguts al de maig passat, quan el centre va estar tancat durant diversos dies perquè la pràctica totalitat dels seus professionals d'atenció primària van sol·licitar la baixa laboral "a causa en gran part de les amenaces que rebien diàriament, en alguna ocasió amb armes, i l'atac a un metge per part d'un pacient".

Posteriorment, hi ha hagut problemes per a acabar de cobrir les vacants, especialment la de Pediatria, la qual cosa ha portat els veïns a concentrar-se i reclamar l'increment de la plantilla de sanitaris i també de l'horari, demanant que s'òbriga a les vesprades.

Segons el parer de Muñoz Mendoza, l'atenció sanitària que ofereix el centre sanitari és "insuficient" per a un barri que ha crescut molt. "Tenim 12.000 persones i tres metges, i no hi ha pediatres perquè no volen vindre, i això no es pot permetre perquè tenim dret a un pediatra".

Ha explicat que el pediatra se'n va anar perquè el van amenaçar i afig "per culpa de quatre ximples, que en tots els barris n'hi ha, ja no tenim metges. Si tenim un detector de metalls, un botó del pànic i dos guàrdies jurats a la porta, és exagerat".

Per part seua, el president de la Federació d'Associacions Veïnals de Paterna (Favepa), Juan Enrique Palència, ha explicat que el centre de salut és "relativament xicotet per a la quantitat de cartilles que atén" i amb un percentatge de població pediàtrica molt elevada que, com que no hi ha pediatra, és derivada a altres centres de salut de Paterna.

Els concentrats han expressat el seu suport i reconeixement als professionals de la sanitat pública i han defensat una sanitat respectuosa i igualitària, però reclamen la millora de la prestació dels serveis sanitaris al barri, entre els quals hi ha la recuperació del Servei d'Atenció en Salut Mental Infantil i Adults.

El Centre de Salut de La Coma ofereix atenció a pacients de diverses àrees de Paterna, com el barri La Coma - Mas del Rosari, Santa Gema, Casas Verdes, una porció de Campolivar i la urbanització de Cruz de Gràcia; així com zones corresponents a Bovalar.

"Això el converteix en un dels més concorreguts en percentatge de la comarca de l'Horta Nord, en un limitat espai d'únicament 580 metres quadrats, per la qual cosa és convenient que òbriga la vesprada", assenyalen els organitzadors de la protesta.

També et pot interessar

stats