El veïnat de Xest aïlla dos microorganismes amb capacitat antibiòtica en un projecte amb el CEU
L'augment de les infeccions bacterianes resistents als antibiòtics és un repte global
Una vintena de veïns i veïnes de Xest (Foia de Bunyol) ha detectat dos microorganismes amb potencial capacitat antibiòtica procedents de mostres de terra recollits al terme municipal. Este equip veïnal ha analitzat 120 colònies de microorganismes en el projecte “Pobles amb-Ciència” de l'equip SWICEU, dirigit per professors i estudiants de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) de València, segons ha explicat la institució acadèmica en un comunicat.
Amb l'ajuda de la universitat, el veïnat de Xest han dut a terme totes les fases experimentals de dilució, sembrat i aïllat de les mostres replicant les fases de la troballa de la penicil·lina per Alexander Fleming. Una activitat de ciència ciutadana de la CEU UCH —amb la col·laboració de la regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Xest— que es tanca este dimarts amb l'última sessió pràctica de revisió dels resultats positius a l'Escola d'Adults de Xest.
Els dos ceps de microorganismes amb capacitat d’antibiosis contra bacteris testimoni que ha aconseguit aïllar este grup de treball conservaran als laboratoris de la Facultat de Ciències de la Salut de la CEU UCH per a posteriors estudis com a potencials nous antibiòtics.
Esta participació ciutadana en la presa de mostres i en la seua anàlisi ha permés també determinar àrees del municipi en les quals el sòl és ric en microorganismes que, potencialment, podrien donar lloc a un nou antibiòtic en el futur.
Segons destaca la catedràtica de Microbiologia del CEU UCH, Teresa Pérez Gracia, al capdavant del projecte SWICEU, la participació ciutadana és “essencial” davant d'un “repte de salut global” com és l'augment de les infeccions bacterianes resistents als antibiòtics de què disposem.
Afirma que ens trobem davant d'una “pandèmia silenciosa” —que ja causa prop d'1,5 milions de morts a l'any i que podrien pujar fins als 10 milions d'ací a només dues dècades— que podria convertir-se en la primera causa de mortalitat mundial. Per això és tan necessari involucrar a la ciutadania perquè col·labore en la cerca de nous antibiòtics i per a conscienciar-los de la necessitat de fer-ne un bon ús, respectant les indicacions, les dosis i la duració dels tractaments, “de manera que es puga preservar la seua efectivitat en el futur”, adverteix.
D’altra banda, la regidora de Sanitat, María Ángeles Llorente, ha valorat el projecte i la participació ciutadana perquè és “una manera didàctica de conscienciació” sobre la necessitat del bon ús dels antibiòtics. “D'esta manera, la població pot ajudar la ciència a fer front al repte de salut global que suposa l'augment de les resistències bacterianes”, ha postil·lat.
Amb esta experiència a Xest, l'equip SWICEU amplia el projecte que des del 2017 ha involucrat a més de 800 joves de 4t de l'ESO i 1r de Batxillerat en la cerca de nous antibiòtics i compta ara amb veïnat de localitats valencianes de qualsevol edat i professió.