València va ser l'any passat el principal port d'entrada de cocaïna a Espanya, amb més d'onze tones
Antidroga confisca un 21% més d'aquesta droga que l’any anterior
El port de València s'ha convertit en el principal recinte d'entrada de cocaïna a Espanya i el tercer a Europa, després dels d'Anvers (Bèlgica) i Rotterdam (Països Baixos), amb la intervenció l'any passat de 26 contenidors que guardaven un total d'11.564 quilos d'aqueixa substància estupefaent. La Fiscalia Antidroga ha posat el focus en el port de València com a punt calent de l'entrada d'estupefaents a Europa. La quantitat de droga confiscada, de fet, va suposar un 21% més respecte a la cocaïna recuperada l'any anterior, vora 9.000 quilos.
Antidroga treballa en un reforç de la cooperació internacional amb països de la Unió Europea, amb França com a principal soci, i amb els països llatinoamericans. La fiscal en cap d'Antidroga, Rosa Ana Morán, s'ha reunit aquest dimecres amb el fiscal general de Colòmbia, amb qui ha acordat la creació d'equips conjunts d'investigació per a agilitzar les perquisicions.
Des de la Fiscalia especialitzada estudien proposar la penalització del transport de gasolina, per a evitar que el combustible siga utilitzat per a nodrir vehicles que transporten droga. Amb aquest enduriment de la legislació, el transport de més de 20 litres de fuel sense la respectiva autorització constituiria un delicte de tinença de depòsit de substàncies o aparells explosius i inflamables.
El ministeri públic també estudia la comunicació dels delinqüents, que han sofisticat els seus mètodes. Les organitzacions criminals ja no estan controlades per clans familiars, sinó que treballen amb plataformes d'encriptació.
Antidroga considera vàlida judicialment la informació obtinguda d'aquestes plataformes. No obstant això, des de la Fiscalia esperen que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) done resposta a la qüestió, plantejada per un tribunal de Berlín. El posicionament del tribunal europeu determinarà si la utilització dels missatges per a causes judicials és vàlida o si, per contra, no poden usar-se com a prova.
A més, la Fiscalia veu necessari ampliar les competències de l'Audiència Nacional en matèria de narcotràfic per a posar el focus en la delinqüència internacional i actualitzar el model actual, centrat encara en els delictes comesos entre regions i comunitats autònomes. Des d'Antidroga també veuen amb bons ulls la implementació d'un model similar al francés, que compta amb jurisdiccions especialitzades.