València supera el límit de l'OMS de concentració de partícules contaminants

Les partícules PM10 i PM2.5 són els productes contaminants de major impacte mediambiental.

València supera els límits de les partícules PM10 i PM2.5
València supera els límits de les partícules PM10 i PM2.5 / Europa Press
29 de novembre 2019 - 14:30

València i dotze ciutats espanyoles més superen el límit establit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre concentració de partícules PM2.5, que està fixat en 10 micrograms/m³, segons es desprén d'un estudi publicat en la revista The New England Journal of Medicine.

Espanya estableix en 25 micrograms/m³ el valor límit de concentració anual per a les PM2.5 i en 40 micrograms/m³ per a les PM10E. No obstant això, l'OMS estableix uns límits molt més baixos. PM10 i PM2.5 són els productes contaminants de major impacte mediambiental. Com més menudes són les partícules, més nocives poden ser.

De les 19 ciutats espanyoles on s'han estudiat els nivells de PM2.5, només Lleó, Càceres, Las Palmas, Salamanca, Vitòria, Tenerife i Burgos compleixen amb els estàndards establits per l'OMS. En el cas de les partícules PM10, la majoria de les 45 ciutats espanyoles analitzades superen els límits. Només Alacant, Terol, Pontevedra, Valladolid, Osca i Ourense quedarien per davall.

Les PM2.5, que tenen menor diàmetre, són més perjudicials per a la salut. Aquest tipus de partícules són les que s'emeten, per exemple, en la combustió dels vehicles dièsel, així com en la combustió fòssil (petroli, carbó, gas natural) i en la del combustible de biomassa, en les temperatures altes en processos industrials, fonedores, refineries o acereries, entre d’altres.

“El que fan aquestes partícules, en passar pel torrent sanguini, és afavorir la trombosi i potenciar l'arterioesclerosi mitjançant inflamació vascular, estrés oxidatiu i disfunció endotelial”, explica el doctor Jordi Bañeras, cardiòleg de l'Hospital Vall d'Hebron.

La contaminació atmosfèrica causa 30.000 morts a Espanya

Amb motiu de la Cimera del Clima, que se celebra a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre, la Fundació Espanyola del Cor (FEC) recorda que la contaminació atmosfèrica causa 8,8 milions de morts a l'any en el món, 790.000 a Europa i unes 30.000 a Espanya, Entre el 40 i el 80 per cent d'aquestes morts són per causa cardiovascular.

També et pot interessar

stats