València s'ompli de gom a gom en el primer dissabte de Falles

La pirotècnia va protagonitzar la jornada d'aquest dissabte amb la tradicional mascletà a la plaça de l'Ajuntament, les mascletaes descentralitzades als barris i el festival Pólvora a la Vespra

Gran assistència a la mascletà d'aquest dissabte, de la Pirotècnia Gironina
Gran assistència a la mascletà d'aquest dissabte, de la pirotècnia Gironina / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de març 2023 - 17:40 Actualitzat: 05 de març 2023 - 12:33

La quarta mascletà de les Falles 2023, la primera en cap de setmana, va omplir de banda a banda la plaça de l'Ajuntament de València aquest dissabte. Acompanyat del bon oratge, l'espectacle de pólvora de la pirotècnia Gironina va fer tremolar el centre de la ciutat amb un total de 115 quilos de material pirotècnic i un final que va consistir en un potent colp hermètic de focs.

Per a garantir la seguretat dels espectadors durant la mascletà, cada dia un ampli dispositiu de la Policia Nacional es desplega a la plaça de l'Ajuntament per a fer-hi un control exhaustiu. Aquest comença amb un sensor que descarta la presència de gasos sospitosos al subsol i tot seguit un agent fa una inspecció visual a cinc metres de profunditat.

Després, els gossos de la unitat canina recorren la zona amb la finalitat de detectar droga o explosius. Agents de paisà, drons i l'helicòpter Condor acaben de completar aquest desplegament policial que vetla per a evitar incidents durant les mascletaes.

Per la seua banda, la Creu Roja també compta amb un equip de quasi setanta persones entre metges, infermers, tècnics d'emergències sanitàries, socorristes i coordinadors que ajuden cada dia aquelles persones que ho necessiten. Les causes més habituals són les cremades, els atacs d'ansietat, les contusions o les lipotímies.

La pirotècnia, protagonista del dissabte

Amb la mascletà de les 14:00 va començar la jornada amb la pirotècnia com a protagonista del Cap i Casal. El soroll i el fum van continuar en el festival Pólvora a la Vespra, on van participar tres falles de la mà de tres pirotècnies que reinventen el concepte. La primera a sorprendre el públic va ser la falla Plaça del Pintor Segrelles a les 20:00. A les 20:30 ho va fer la falla Mestre Gozalbo - Comte d'Altea i a les 21:00 h la falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal. Allunyades de les disparades tradicionals, les pirotècnies Vulcano, Fx Caballer i Aitana van explorar les possibilitats de la llum i el so amb creativitat i innovació.

D'altra banda, a les 21:00 h van arribar les mascletaes descentralitzades al barri de Natzaret, al carrer d'Adolfo Azcárraga; i al de la Saïdia, a la intersecció dels carrers de Tormos i de Sant Pancraç, on la pirotècnia Hermanos Cavaller i la pirotècnia Aitana ompliren la nit de color. A les 23:00 també van participar en la iniciativa la Pirotècnia del Mediterráneo, des del barri de Jesús, al pàrquing del Cementeri General; i la Pirotècnia Valenciana, des del solar de l'avinguda del Mestre Rodrigo, a Campanar.

Sàtira i color en la Cavalcada del Ninot

Però abans, cap a les 17:30 hores, s'iniciava la Cavalcada del Ninot, amb un itinerari que va començar a la Glorieta i continuava pel carrer de la Pau, el de Sant Vicent, la plaça de l'Ajuntament, l'avinguda del Marqués de Sotelo, fins al carrer de Xàtiva. En la desfilada van participar set comissions, que van omplir els carrers de música, disfresses i sobretot, de la sàtira característica de les festes.

El colofó final l'ha posat l'entrada d’una de les peces de la falla municipal, 'Cardioversió valenciana', de l‘artista Manolo García i amb disseny de Marina Puche. En acabar, la pirotècnica Gironina va llançar un ram digital a la plaça de l'Ajuntament.

Els actes fallers continuen aquest diumenge amb el tradicional Cant de l'Estoreta Velleta a les 10:00 hores a la plaça del Carme, on es commemorarà l'antic ritual en què els més menuts dels barris arreplegaven trastos vells del veïnat per a cremar-los a la falla.

Després, serà el torn de la Pirotecnia Alpujarreña d'encisar amb la mascletà els presents. Com sempre, a les 14:00 h a la plaça de l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats