Falles 2023 | Consulta l'agenda del primer cap de setmana plenament fester

Les nombroses mascletaes a València, la Crida a Alzira i la Cremà a Godelleta ompliran els carrers aquest dissabte i diumenge

Gent admirant una mascletà a València el 2022
Gent en una mascletà a València el 2022 / Eduard Borja

Encara que el cap de setmana passat va ser la Crida en la majoria dels municipis on se celebren Falles, aquest és el primer on les activitats falleres omplin la programació festiva. Tant a la ciutat de València com en altres municipis, aquests són els actes que conformen l'agenda d'aquest dissabte i diumenge.

La pirotècnia, protagonista a València

Al Cap i Casal els actes arranquen aquest dissabte de vesprada. A les 17:30 hores s'iniciarà a la Cavalcada del Ninot, que començarà a la Glorieta i seguirà pel carrer de la Pau, el de Sant Vicent, la plaça de l'Ajuntament, l'avinguda del Marqués de Sotelo i acabarà al carrer de Xàtiva.

Junt amb la cavalcada, es farà l'entrada de les primeres peces de la falla municipal, "Cardioversió valenciana", que tancaran la desfilada. En acabant, a les 19:00 aproximadament, la Pirotècnica Gironina llançarà el ram digital a la plaça de l'Ajuntament.

No serà l'únic espectacle pirotècnic, ja que aquest dissabte a la nit també es dispararan les mascletaes descentralitzades. Començaran a les 21:00 al barri de Natzaret, al carrer d'Adolfo Azcárraga; i al de la Saïdia, a la intersecció dels carrers de Tormos i de Sant Pancraç, on la Pirotècnia Hermanos Cavaller i la Pirotècnia Aitana participaran respectivament en el festival de pólvora de manera simultània. A les 23:00 també hi participarà la Pirotècnia del Mediterráneo, des del barri de Jesús, al pàrquing del Cementeri General; i la Pirotècnia Valenciana, des del solar de l'avinguda del Mestre Rodrigo, a Campanar.

A això cal sumar-li l'acte de pirotècnia experimental Pólvora a la Vespra. Els espectacles es podran veure a les 20:00 a la falla Plaça del Pintor Segrelles (Pirotècnia Vulcano), a les 20:30 a la falla Mestre Gozalbo - Comte d'Altea (Pirotècnia Fx Caballer) i a les 21:00 a la falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal (Pirotècnia Aitana).

Pel que fa a diumenge, el tradicional Cant de l’Estoreta Velleta serà a les 10:00 hores a la plaça del Carme, en l’edició que fa 61. Organitza l'acte la falla Plaça de l’Arbre, amb el patrocini de la Junta Central Fallera, i commemora l'antic ritual en què els més menuts dels barris demanaven trastos vells al veïnat per a cremar-los a la falla.

A les 14:00 hores serà el torn de la Pirotècnia Alpujarreña per a ’enamorar amb la seua mascletà a la multitud que es congregarà a la plaça de l’Ajuntament.

Amb la Crida comencen les festes a Alzira

A diferència d'altres municipis fallers, Alzira (Ribera Alta) comença oficialment les festes aquest dissabte amb la Crida. Serà a les 20:00 hores des del balcó de l'Ajuntament. Prèviament, a les 18:00 hores, s'oficiarà una missa en memòria dels fallers difunts, a la parròquia de la Sagrada Família. D'allí es farà una desfilada fins a l'Ajuntament, on es lliuraran els premis dels dos ninots indultats grans i infantils de les Falles 2023. La música arribarà a les 23:00 hores amb la Nit de DJ a la plaça del Mercat.

Un reconeixement al passat faller de Torrent

Per la seua banda, aquest dissabte, la Cavalcada del Ninot recorrerà els carrers de la ciutat de l'Horta Sud, i diumenge serà un dia important, ja que es commemorarà el centenari de la falla Cambrils, la primera plantada a Torrent, l'any 1923. Per a celebrar-ho es faran diverses activitats, que començaran a les 10:30 hores, amb una cercavila des de la Font de les Granotes fins al carrer de la Mare de Déu de l'Olivar, on tots els participants aniran vestits a la moda dels anys vint. A les 11:00 hores es plantarà la reproducció del monument d'aquesta primera falla i, en acabant, s'inaugurarà la placa commemorativa d'aquesta comissió pionera.

La resta del matí s'anunciaran els guanyadors dels premis de la cavalcada major, hi haurà un espectacle de ball dels anys vint, es farà un xicotet tast d'arròs amb fesols i naps, i a les 14:00 hores es dispararà un corretraca, on tots els que vulguen podran córrer d'una llarga traca d'una manera molt semblant a les que van precedir les primeres mascletaes.

Ofrena i Cremà a Godelleta

Godelleta (Foia de Bunyol) resumeix les festes falleres i farà la Cremà de la Falla del poble aquest mateix diumenge. Però aquest dissabte també és un dia ple d'activitats: a les 12:30 hi haurà una cercavila acompanyada de música i xaranga, a les 14:00 la Pirotècnia Reyes Martí dispararà una gran mascletà i a les 18:30 serà l'Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats, entre altres actes.

Ja diumenge es repetirà la mascletà, i a les 20:00 hores i 22:30 hores es cremaran la falla infantil i la major del municipi.

També et pot interessar

stats