La Crida encén la metxa de les Falles 2023

Les Torres de Serrans han sigut testimoni un any més de l’acte que dona la benvinguda a la festa

26.2.2023 | La Crida 2023
Les falleres majors s'abracen durant la Crida / À Punt NTC

Arriba el darrer diumenge de febrer i el moment que qualsevol amant de les Falles espera amb delit. En el marc incomparable d’unes Torres de Serrans envoltades per milers de festers i festeres, les falleres majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, han donat la benvinguda a les Falles 2023 i han convidat a tothom a unir-s'hi.

A l’acte, a més d’assistir les dues màximes representants de la festa i les respectives corts d’honor, han estat presents l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, entre altres membres de l’equip de govern.

La Crida ha començat amb un videomapatge que ha convertit les Torres de Serrans en una gran pantalla. Les imatges de les Falles projectades s'han enllaçat amb un espectacle piromusical que ha arrancat els aplaudiments de les més de 20.000 persones congregades.

Una vegada finalitzat, les màximes representants de la festa i càrrecs polítics han pujat a la tribuna. L’alcalde de València, primer a parlar, ha fet entrega de les claus de la ciutat a les falleres majors.

Tot seguit, Nieto, s'ha dirigit al públic congregat a la plaça dels Furs per a convidar a falleres i fallers infantils a "celebrar la millor festa del món". En darrer lloc, Mengó, en un discurs reivindicatiu, s'ha posicionat en contra de la guerra, ha valorat el paper de la dona valenciana i ha donat per iniciada la festa amb un "ja estem en Falles!" ben sonor.

L’acte s'ha acomiadat amb els himnes i un castell de focs artificials a càrrec de Pirotecnia Valenciana, que ha tornat a omplir les històriques torres de llum, so i color.

Un dia carregat d’ambient faller

Aquesta jornada s’ha viscut com un autèntic dia de Falles. Ben enjorn, a les 7:00 hores, 2.300 festers i festeres s’han congregat per a celebrar una despertà infantil i una macrodespertà, que al ritme dels trons de bac ha fet reviscolar la ciutat de València. L'acte ha finalitzat a la plaça de l'Ajuntament amb una mascletà, també a càrrec de Pirotecnia Valenciana, que ha sigut l'encarregada d'omplir de pólvora i so els actes festius de la jornada.

A migdia la música s’ha unit a la festa, amb l’entrada de bandes i la desfilada d’una dotzena de societats musicals que han acabat el recorregut al centre de la ciutat, on han interpretat totes a l’uníson El Fallero.

A les 14:00 hores, com a avançament del que ens espera al març, s’ha llançat una altra mascletà en una plaça de l’Ajuntament plena de gom a gom.

Ja de vesprada, els milers de fallers i falleres s'han encaminat cap a les Torres de Serrans per a presenciar l'acte que enceta el programa fester i ens recorda que ja queda menys per a veure els monuments als carrers del Cap i Casal.

Programació festera en À Punt

La narració de l'acte ha estat a càrrec de Ferran Cano, a qui ha acompanyat en els micròfons Marina Civera, fallera major de València el 2019, a més de les reporteres Berta Báidez i Rosa Porta, que han mostrat l'ambient faller que es respirava a peu de carrer.

Els pròxims esdeveniments festers els podrem viure a través de la televisió d'À Punt a partir del dimecres 1 de març, data en què comencen les mascletaes. Cada dia a partir de les 13:00 hores, des de la plaça de l’Ajuntament de València, Maria Fuster, Ferran Cano i Reyes Martí ens avançaran l’ambient que es respira al centre de la ciutat mentre la plaça s’ompli de públic.

Com a novetat, els espectadors podran triar les millors mascletaes perquè en aquestes Falles 2023 s’incorporarà a la pantalla d’À Punt un codi QR que permetrà donar, amb el mòbil, una puntuació als espectacles pirotècnics més impactants i sorprenents.

També et pot interessar

stats