La Crida encén la programació festiva d’À Punt

Les Falles de València i la Magdalena de Castelló omplin de retransmissions la graella de la televisió pública

Des del dia 15, À Punt inclourà un dron en les retransmissions per a proporcionar imatges aèries espectaculars

Les mascletaes també es podran votar i seguir en directe pel web i les xarxes socials

Crida 2022 foto JCF
Crida 2022 foto: JCF / Departament de Comunicació
23 de febrer 2023 - 15:20

La Crida dona inici oficial a les Falles. Aquest diumenge la televisió pública valenciana encén la metxa festiva amb la Crida des de les Torres dels Serrans de València, a les 19 hores. Laura Mengó i Paula Nieto, fallera major i fallera major infantil de València, conviden la població, amb atenció especial als fallers, perquè s'unisquen a la festa de març.

Enguany, per a començar la vesprada dominical amb ambient festiu des de casa, es podrà gaudir de dos documentals de temàtica fallera. A les 18.15 s’emet L’art de la fusta i a continuació s’estrena Fallera major de València, que donarà pas a la retransmissió en directe de la Crida. La narració serà de Ferran Cano, que estarà acompanyat de Marina Civera, fallera major de València del 2019 i de les reporteres Berta Báidez i Rosa Porta.

Laura Mengó i Paula Nieto, fallera major i fallera major infantil de València
Laura Mengó i Paula Nieto, fallera major i fallera major infantil de València

Tria les millors mascletaes amb un QR

A partir del dimecres 1 de març À Punt comença les retransmissions de les mascletaes. Cada dia a partir de les 13.00 hores, des de la plaça de l’Ajuntament de València, Maria Fuster i Ferran Cano, amb els reporters Berta Báidez, Rosa Porta i Carles Navarro, ens avançaran l’ambient mentre la plaça s’ompli de públic.

Amb ells estarà la pirotècnica Reyes Martí, que, a més, enguany els ajudarà a valorar la decisió del públic. Aquest podrà triar les millors mascletaes perquè en aquestes Falles del 2023, s’incorporarà a la pantalla d’À Punt un codi QR que permetrà donar, amb ajuda del mòbil, una puntuació a les mascletaes més impactants i sorprenents. La prèvia de la mascletà s’avança els caps de setmana a partir de les 12.15 hores.

El dispositiu de la Mascletà 2023 tindrà una dotació de catorze càmeres, dues de les quals estaran dins del recinte de la mascletà amb la novetat que, a partir del dia 15, una serà d'alta velocitat (Antelope High Speed), proporcionant més de 200 frames per segon en alta qualitat.

A més, des del dimecres 15, À Punt inclourà un dron per a proporcionar imatges aèries espectaculars.

Falles i Magdalena es donen la mà en el calendari festiu

La coincidència de les dues festes grans en el calendari de març fa especialment festiva la programació d’À Punt, que comptarà amb un ambiciós dispositiu tècnic i humà per a no perdre’s cap detall.

Diumenge 5 de març a les 11 hores, À Punt emet la Galania a la Reina de la Magdalena de Castelló, Selene Tarín des del Palau de la Festa.

És un acte que desperta gran interés a la ciutat i en el qual el poble de Castelló rendeix pleitesia a la seua màxima representant festera, acompanyada en tot moment per la seua Cort d´Honor, que està formada per les sis Dames de la Ciutat, Na Violant d´Hongria i les deneu Madrines de les Gaiates.

Selene Tarín i Alejandra Sáez, reines de les Festes de la Magdalena 2023
Selene Tarín i Alejandra Sáez, reines de les Festes de la Magdalena 2023

Dins de les estrenes, À Punt emetrà el 6 de març a les 22 hores Informe: La revolució King Kong, un documental que sorprendrà a uns i farà memòria aquells que van viure un període de transformació i canvi dins de les Falles. En la Transició va sorgir una iniciativa revolucionària: la falla King Kong. Volia acostar la festa a la societat, traient les comissions dels casals i apostant per l'ús de la indumentària tradicional. L’artífex va ser un jove Julio Tormo. Aquesta és la història d’una revolució feta amb brusa i pinta, amb alegria i color.

El programa La cuina de Morera prepara en l’horari habitual, 20.15 hores, dos especials amb receptes dedicades a les festes de la Magdalena (10 març) i les Falles (15 de març).

El dissabte 11 de març, a partir de les 11.20 del matí, es retransmetrà des de Castelló de la Plana la Gran Mascletà de Peñarroya, que promet ser increïble, amb la narració de Belén García Cantavella i el reporter Enrique Tena, que deixa uns dies les maletes de Valencians al món per estar en casa. De vesprada, de les 16.15 a les 21 hores, À Punt emetrà en directe la Cavalcada del Pregó de Castelló, amb Belén García Cantavella, Enrique Tena i Oriana Brunori.

A l’endemà, diumenge 12 de març, continua la festa castellonenca. A les 10 del matí, s’emetrà en directe la Romeria de les Canyes dins de l’Especial Magdalena, que enllaçarà amb la mascletà des de València.

Des del dilluns 13, quan comença el Concurs de Mascletaes Ciutat de Castelló, es podrà seguir en diferit la mascletà a les 14.30 hores dins de l’especial dedicat a les Festes de la Magdalena de Castelló en l’informatiu À Punt Notícies migdia.

Per la nit, a les 22 hores, el programa d’investigació Zoom oferirà un contingut que encisarà milers de valencians perquè l’espai de Bèrnar Giménez estàrà dedicat a les Bandes de Música.

Plantà de les Falles, Especial Premis, Ofrena i Cremà

Amb l’anhelada normalitat, el calendari de la setmana fallera entra en la programació d’À Punt. El dimecres 15 de març hi haurà programa especial Nit de la Plantà, a les 22 hores. El dijous 16 de març, a les 16.15 hores, es podrà gaudir l’emoció del lliurament de Premis a les Falles per seccions fins a arribar a les esperades de la Secció Especial.

El divendres 17 i el dissabte 18, de les 15.30 hores fins a la matinada, serà el moment més desitjat per milers de falleres i fallers, però també dels espectadors més fidels que contemplen per televisió l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats. L’Ofrena serà narrada per Ferran Cano i Ampa Caballero. Amb ells estaran com a convidats els millors especialistes com són indumentaristes, investigadors, falleres majors i experts en cultura festiva.

Però serà el diumenge 19 de març quan À Punt s’omplirà de festa. Comença el Dia del Pare amb la reemissió de l’Informe: La revolució King Kong per a desdejunar, que continuarà amb la prèvia de la mascletà, la mascletà del dia de Sant Josep i un especial del concurs Atrapa’m si pots dedicat als festers.

A la vesprada, a les 20 hores comença un especial Nit de la Cremà, que es donarà la mà amb el Magdalena Vítol a les 21.30 hores.

À Punt retransmetrà la cremà del primer premi de la falla infantil de la Secció Especial (20.30 h), la cremà de la falla infantil municipal (21 hores), la cremà del primer premi de la Secció Especial (22.30 hores) i, des de la plaça de l’Ajuntament, la cremà de la falla municipal (23 hores). No faltarà la Cremà en altres localitats, amb nou reporters repartits de nord a sud del territori, que també celebren les Falles.

Els principals actes festius, tant de les Falles com de les Festes de la Magdalena, es podran seguir enguany també en directe a través del web d’À Punt (www.apuntmedia.es), a més de per les xarxes socials (Facebook, Instagram).

També et pot interessar

stats