Les falleres majors de València, protagonistes d'un documental

La Diputació de València ha estrenat un documental en què participen totes les màximes representants de les Falles

Raquel Giner, fallera major de València del 1994 / Arxiu RTVV

La Diputació de València ha estrenat aquest dijous de vesprada el documental Falleres majors de València, produït amb la col·laboració d’À Punt i que podran veure diumenge que ve en la prèvia a la Crida. Un documental que recull moments històrics de la festa i on les màximes representants són les protagonistes.

Un total de 32 de les falleres majors que València ha tingut al llarg de la història han coincidit aquesta vesprada per primera vegada. Elles són les veritables protagonistes de la festa i ho plasmen en cada pas que fan.

Covadonga Balaguer, fallera major de l'any 1989: “Cadascuna amb el seu caràcter o la seua personalitat marca el seu any”, una realitat ben plasmada en la peça audiovisual que recull els seus regnats. Una història que sembla de conte de fades, com ho relata Vanessa Lerma, màxima representant del 2003: “De sobte una xica normal i corrent, una estudiant, passa a exercir un paper molt important dins de la ciutat”.

Ara són també les protagonistes del documental Falleres majors de València, produït per la Diputació de València amb la col·laboració d'À Punt, que hi ha aportat l’arxiu històric.

Durant prop de 20 minuts es fa valdre la figura d'aquestes dones que han format part de la història de les Falles, amb moments destacats, com ara la declaració com a patrimoni cultural de la humanitat. Raquel Alario, fallera major aquell moment, afirma que va ser un honor per a ella arreplegar el reconeixement. 

O la suspensió per culpa de la pandèmia. “Cap faller s’ho podia imaginar”, conta Consuelo Llober, que va ser fallera major durant dos anys seguits a causa de la covid. “Ens ha servit per a valorar el que és veritablement important de la festa”, rebla.

Unes dones que, sense dir res, ho han dit tot. El documental també plasma l'evolució de la festa al llarg dels anys. “Canvien els costums, però sempre estem orgulloses de representar la dona”, apunta Encarna Folgado, que va ser la fallera major del 1973. 

El resultat el podran veure en À Punt diumenge que ve a les 18:30 de la vesprada

També et pot interessar

stats