València i Elx se sumen a les concentracions que demanen la regulació del lloguer

A la ciutat de València l'acció, convocada per PAH València, Entrebarris, sindicats i plataformes contra la pobresa, ha reunit vora quatre-centes persones.

Protesta llei habitatge
Protesta llei habitatge / À Punt NTC

La plaça de l'Ajuntament de València ha acollit aquest dissabte una concentració convocada per diferents organitzacions -PAH València, EntreBarris, diversos sindicats i plataformes contra la pobresa- per a reclamar una llei estatal que garantisca el dret a un habitatge digne, en què asseguren que és l'inici d'una sèrie de mobilitzacions per a aconseguir aquest objectiu. Unes quatre-centes persones, segons fonts de l'organització, han recorregut la plaça entre càntics i en finalitzar han llegit un manifest.

Elx també s'ha sumat a aquestes concentracions, convocades en tot l’Estat per les plataformes d’afectats per les hipoteques (PAH). Aquesta mobilització exigeix que la coneguda com a “llei pel dret a l'habitatge” regule els preus del lloguer, entre altres demandes. “Aquest és el primer pas d'una lluita que no s'acaba hui i que tindrà un recorregut important, perquè respon a una de les principals necessitats de la població espanyola en aquests moments, el dret a un habitatge digne”, ha indicat un dels portaveus de la PAH.

Una llei font de tensions

Aquesta llei és una font de tensions entre els socis del govern de coalició estatal, des que començà formalment la negociació de l'avantprojecte de llei. Un dels principals obstacles és la regulació dels preus del lloguer: Unides Podem proposa limitar els preus, sobretot a les zones més tensades, mentre que el PSOE aposta per impulsar el lloguer amb incentius fiscals.

A pesar de les discrepàncies, l'esborrany d'aquesta nova legislació podria entrar en el Consell de Ministres de manera imminent, que el remetrà immediatament al Congrés per a debatre-la i aprovar-la. 

Les PAH s'han mobilitzat per a exigir que com la futura llei incloga, com a mínim, huit mesures d'aplicació directa en tot el territori espanyol: 

  • La llei ha de garantir el dret a un habitatge digne, assequible i accessible.
  • Stop desnonaments de persones vulnerables sense alternativa d'habitatge digne.
  • Assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, com a mínim al 20% del conjunt d'habitatges en vint anys.
  •  Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori.
  • Garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris.
  • Ampliació pressupostària per a habitatge social i polítiques socials d'habitatge.
  • Participació activa de la població en tota la política d'habitatge i urbanisme.

La pandèmia no posa fre als desnonaments

A la Comunitat Valenciana al 2020 hi ha hagut, malgrat la paralització dels desnonaments a famílies vulnerables durant l'estat d'alarma, 4.501 persones que han sigut expulsades de les seues llars. I des de l'inici de la crisi immobiliària a 2008 les persones afectades sumen 188.311, segons dades de PAH. Al 2020 la valenciana ha sigut la primera comunitat de tot l'estat on hi ha més execucions hipotecàries, al créixer respecte al 2019 un 42%.

També et pot interessar

stats