València, Alacant i Castelló redueixen els nivells de contaminació en 2021

L’Observatori de Sostenibilitat recomana reduir l’ús del vehicle privat i establir zones per als vianants

VÍDEO | El coronavirus fa descendir la contaminació de València un 66%
L'Observatori de Sostenibilitat arreplega dades de les 80 majors ciutats espanyoles / À Punt NTC

Durant l’any 2021, la ciutat de Castelló de la Plana va reduir els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en un 25%, seguida de València, amb un 15%, i d’Alacant, amb un 11% menys de contaminació. Així ho reflecteix un informe de l'Observatori de Sostenibilitat que arreplega dades de les 80 ciutats espanyoles més poblades, on s’acumula un 40% de la població del país: quasi 19 milions de persones.

L’estudi ha analitzat l'evolució de tres contaminants clau: diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules PM10 I PM2,5, en gran manera provinents de la circulació de vehicles, indústria i calefacció. Entre les conclusions destaca que els nivells mitjans de contaminació van ser molt similars a la mitjana de 2020, quan el confinament massiu. La contaminació mitjana de NO2 va ser d’uns 19,7 μg/m³ i entre 18 i 20 μg/m³ de partícules PM10.

València és una de les grans ciutats que més va millorar els nivells de contaminació, seguida de Màlaga (amb un 6% menys) i Sevilla (on s’ha reduït un 1%), mentre que en sentit contrari figuren Saragossa i Madrid, amb pujades del 7%.

Segons l'Observatori, les dades revelen la necessitat de disminuir l'ús del vehicle privat, establir zones per als vianants, impulsar la utilització de bicicletes, i vehicles elèctrics i reforçar el transport públic, que hauria de ser gratuït durant els períodes de màxima contaminació.

A més, caldria reduir les emissions de grans indústries, fins i tot en les situades a quilòmetres de distància, incineradores, polígons industrials, gestió de residus i de les calefaccions domèstiques.

Les recomanacions respecte a les partícules són menys òbvies, ja que, amb les dades emprades, no s'observen patrons clars de millora durant el període de confinament, d'acord amb l’Observatori.

També et pot interessar

stats