Les vacunes d'ARNm, com Pfizer i Moderna, redueixen el risc d'infecció en un 91% entre els vacunats

Els resultats també suggereixen que les persones totalment o parcialment vacunades podrien ser menys propenses a contagiar el virus a altres persones

Vials de Pfizer i Moderna
Vials de Pfizer i Moderna / Dado Ruvic (Reuters)

Les persones que reben les vacunes contra la Covid-19 amb tecnologia d'ARN missatger (ARNm), com són les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna, tenen fins a un 91% menys de probabilitats de desenvolupar la malaltia que les que no estan vacunades, segons un nou estudi realitzat en huit centres dels Estats Units.

En el cas de les poques persones vacunades que continuen contraient la infecció, l'estudi, publicat en la revista The New England Journal of Medicine, suggereix que les vacunes redueixen la gravetat dels símptomes de Covid-19 i n'acurten la duració.

Els investigadors afirmen que aquests resultats estan entre els primers que demostren que la vacunació amb ARNm beneficia, fins i tot, els individus que experimenten infeccions intermitents.

Com funcionen?

Les vacunes d'ARNm ensenyen a les nostres cèl·lules a produir una proteïna, que desencadena una resposta immunitària dins del nostre organisme. Aquesta resposta immunitària, que produeix anticossos, és la que ens protegeix d'infeccions si el virus real ingressa en els nostres organismes.

L'estudi es va dissenyar per a mesurar els riscos i les taxes d'infecció entre els qui es troben en primera línia de la pandèmia, com personal mèdic, d'infermeria i personal de primera intervenció, que s'exposen al virus cada dia. "La vacuna els va protegir de contraure la malaltia i els que es van contagiar de Covid-19 malgrat tindre la vacuna continuaven estant millor que els qui no la tenien", explica la responsable de l'estudi, Sarang Yoon.

Resultats de l'estudi

L'estudi va descobrir que les vacunes d'ARNm eren un 91 per cent efectives per a reduir el risc d'infecció una vegada que els participants estaven "completament" vacunats, dues setmanes després de la segona dosi. A més, van observar un 81 per cent d'eficàcia en la reducció del risc d'infecció després de la vacunació "parcial", dues setmanes després de la primera dosi, però abans que se n'administrara la segona.

Només 204 dels participants (un 5%) van donar positiu en la prova del SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19. D'aquestes persones, 156 (un 78%) no s'havien vacunat, 32 tenien un estat de vacunació indeterminat i 16 en tenien una dosi o la pauta completa. Els participants totalment o parcialment vacunats que van desenvolupar un brot, van tindre símptomes més lleus que els qui no es vacunaren.

La presència de febra es va reduir en un 58% entre els vacunats amb una infecció per disrupció i els dies que van passar al llit es van reduir en un 60%. La detecció del virus es va reduir en un 70% entre els qui van desenvolupar una infecció per disrupció, de 8,9 a 2,7 dies. Les tres persones que van ser hospitalitzades no estaven immunitzades, cosa que significa que cap de les persones que va desenvolupar una infecció intermitent va ser hospitalitzada.

Menys propenses a contagiar

Aquests resultats també suggereixen que les persones totalment o parcialment vacunades podrien ser menys propenses a contagiar el virus a altres persones. L'equip investigador va descobrir que els participants en l'estudi que havien sigut vacunats totalment o parcialment, quan es van infectar tenien un 40% menys de virus detectable al nas i ho van fer durant sis dies menys en comparació amb els qui no tenien posada la vacuna.

També et pot interessar

stats