Així es va viure l’impacte d’un llamp des d’una embarcació a Altea

Per què poden ser molt perilloses les descàrregues elèctriques a la mar i què hauríem de fer per a protegir-nos?

Moment en què un raig impacta la costa de Altea

El dimarts 30 d'agost un llamp va tocar mar a pocs metres d'una xicoteta embarcació que navegava prop del port Luis Campomanes d'Altea (Marina Baixa). El vídeo del moment de l'impacte, gravat per la companyia Salty Cycling i compartit pel Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, recull el sobresalt dels tripulants del vaixell en sentir aquell ensordidor impacte just darrere del punt on es trobaven.

Afortunadament, cap persona va patir danys i l'embarcació va retornar a port de manera immediata, amb tots els ocupants sans i estalvis.

La delegació valenciana de l'Agència Estatal de Meteorologia ha localitzat el moment (les 10:09 h) i l'àrea aproximada en què aquest llamp, amb una intensitat de 68,5 kA (quiloamperes), va impactar a la mar durant la tempesta que va afectar el litoral de la Marina Baixa.

Per què són perillosos els llamps a la mar?

Potser vos han advertit més d'una volta, en apropar-se una tempesta, de la importància d'eixir ràpidament de l'aigua. Efectivament, tal com ha recordat el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, les descàrregues elèctriques poden ser molt perilloses si ens trobem en la superfície marina.

Gent banyant-se a la mar a Dénia mentre s'apropava una tempesta el 26 d'agost
Gent banyant-se a la mar a Dénia mentre s'apropava una tempesta el 26 d'agost / Silvia Valencia

L'aigua, especialment la salada, és un excel·lent conductor d'electricitat. Per això, quan un llamp impacta en la mar, la descàrrega elèctrica no afecta únicament el punt de contacte, sinó que es distribueix en una àrea molt més àmplia.

Els objectes o persones que es troben en la superfície estan especialment exposats a rebre l'impacte d'aquesta descàrrega, ja que el corrent elèctric es transmet amb facilitat per la massa d'aigua, ajudada per la salinitat, però no penetra massa profund, sinó que tendeix a distribuir-se de manera superficial. És per aquesta raó que els peixos normalment no es veuen massa afectats per aquestes descàrregues, però les embarcacions o persones que suren en la superfície poden patir conseqüències greus.

A més cal tindre en compte els llamps no cauen únicament en la zona que es troba davall de la tempesta, sinó que poden tocar la superfície terrestre o marina a desenes de quilòmetres del punt on s'està produint la precipitació. Per això cal tindre precaució des del moment en què veiem que els núvols negres s'apropen o comencem a sentir trons, i buscar recer fora de la mar abans de tindre-la damunt.

Què cal fer per a protegir-nos?

Quan presenciem des de l'aigua una tempesta elèctrica costanera, el més recomanable, si tenim temps suficient, és tornar ràpidament a terra i buscar recer. Si els llamps ja estan caient molt a prop i no tenim opció eixir de la mar amb urgència, estarem més segurs submergits davall l'aigua, i com més lluny de la costa millor.

Estudis de la NASA apunten que la probabilitat de què un llamp caiga en terra són molt més elevades que caiga en la mar, i que de manera general, les aigües costaneres solen estar més afectades per aquests impactes que l'alta mar.

També et pot interessar

stats