La UPV crea una app que millora la vida de pacients amb el càncer cerebral més agressiu

L'aplicació Lalaby de la Universitat Politècnica de València permet monitorar en temps real la qualitat de vida dels pacients que pateixen glioblastoma

Imatge de dades de l'aplicació
Imatge de dades de l'aplicació Lalaby / UPV

L'Institut ITACA de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha inclòs noves funcionalitats a la seua aplicació Lalaby, que permetrà monitorar en temps real la qualitat de vida dels pacients que pateixen glioblastoma, el càncer cerebral més agressiu en adults, mitjançant la recopilació de dades vitals amb el mòbil.

"Esta actualització representa un avanç significatiu en l'atenció mèdica personalitzada dels pacients de glioblastoma", ha afirmat Sabina Asensio-Cuesta, professora i investigadora del grup BSDLab de l'Institut ITACA-UPV, que participa en el projecte.

Entre les noves funcionalitats, l'equip científic ha destacat un qüestionari específic per a avaluar la qualitat de vida de pacients que pateixen este càncer cerebral.

Esta informació, juntament amb la recopilada que fa la mateixa app automàticament, permeten definir l'anomenat fenotip digital del pacient.

Concretament, fa referència a la distància recorreguda, la quantitat de moviment, els passos, el nivell de llum, el nombre de cridades, la quantitat de dades usades, i el nivell i freqüència del so.

A més, este fenotip es pot visualitzar gràficament en un quadre de comandaments en línia que integra l'app, fet que brinda una perspectiva més completa i accessible per a metges i pacients.

La capacitat de monitoratge en temps real ofereix l'oportunitat d'identificar canvis o tendències en la qualitat de vida dels pacients de manera primerenca.

Segons els investigadors de l'equip ITACA, permetrà una intervenció més ràpida i efectiva per part dels professionals de la salut, així com optimitzar els tractaments, cosa que marca així "una fita important" en la lluita contra el glioblastoma i altres malalties similars.

Actualment, l'aplicació es fa servir en un estudi amb 20 pacients amb glioblastoma en col·laboració amb l'Hospital Universitari Doctor Peset i l'Hospital Provincial de Castelló.

Així mateix, es fa servir en un estudi amb 50 pacients amb càncer de pulmó de l'Hospital Universitari Doctor Peset, en un conveni de col·laboració entre la Universitat Politècnica de València i la Fundació Fisabio.

També et pot interessar

stats