La UPV crea el formigó més ecològic del món
El grup d'investigació ha utilitzat cendra i restes de ferro per a crear aquest nou morter.
El formigó cel·lular més ecològic del món ha eixit dels laboratoris de la Universitat Politècnica de València (UPV) i està fabricat amb una combinació de cendra de corfa d'arròs, paper d'alumini i residus procedents de la fabricació de ferro en alts forns i del procés d'obtenció de combustible.
El grup d'investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECH) de la UPV ha creat aquest formigó lleuger i aïllant fabricat en un 85% amb materials provinents de residus. En el procés d'obtenció es genera prop d'un 78% menys d'emissions contaminants que els actuals formigons cel·lulars. Això converteix aquest nou material en el més ecològic obtingut fins ara a escala internacional.
En aquest nou formigó cel·lular, l'equip de la UPV ha utilitzat de forma precursora escòria d'alt forn, que és un residu del procés de fabricació del ferro en alt forn, i també residus del catalitzador utilitzat en el craqueig catalític per a l'obtenció de combustibles. Com a part de l'activador químic, s'ha substituït parcialment el reactiu químic de síntesi convencional, els inconvenients del qual són l'elevada empremta de carboni i l'alt preu, per la cendra de corfa d'arròs
Segons Alba Font, del Grup de Recerca en Química dels Materials de Construcció (GIQUIMA) de l'ICITECH-UPV, "el formigó convencional és el material de construcció amb major demanda i ocupació indiscriminada" i aquest nou formigó cel·lular "es presenta com una alternativa sostenible que redueix el volum de material necessari i, per tant, el cost de les construccions".