La Unió de Periodistes: "A Espanya no es pot exercir amb llibertat"

L'organització denuncia els entrebancs al dret a la lliure informació per la llei mordassa i la precarietat creixent de la professió

Els membres de la Unió de Periodistes protesten per la precarietat del sector a València
Els membres de la Unió de Periodistes protesten a València per la precarietat del sector / Unió de Periodistes

La Unió de Periodistes Valencians lamenta que a Espanya el periodisme "no es pot exercir amb llibertat" per culpa de la llei mordassa. En un manifest que ha emés amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa l'organització afirma que la llei de seguretat ciutadana espanyola "no és normal" perquè permet sancionar periodistes i reporters gràfics per fer la seua faena i portar-los a judici per cobrir una notícia, com va ocórrer amb la fotoperiodista Mireia Comas, a qui van detindre els Mossos d'Esquadra quan cobria un desnonament i ha sigut acusada d'atemptat contra l'autoritat.

Precisament, l'assemblea de la Unió ha decidit entregar enguany el Premi Llibertat d'Expressió a Comas per a denunciar "la repressió que per als periodistes i fotoperiodistes suposa encara l'aplicació de les lleis mordassa". També premiarà la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació, que ha advertit de les alertes contra els límits a la llibertat d'expressió a Espanya que han fet organismes com l'Organització de les Nacions Unides, la Comissió Europea o la Unesco.

La Unió adverteix del "deteriorament de la llibertat de premsa i de les condicions per al lliure exercici del periodisme" a Espanya, per la normalització "de vetos de partits polítics a periodistes i mitjans de comunicació, les rodes de premsa sense preguntes, l'atac constant als mitjans públics o a l'assenyalament de periodistes".

"Assistim a una estratègia intolerable i perillosa d'excloure la veu de qui ha de fiscalitzar el poder", en un intent de "minar la credibilitat de la ciutadania en el periodisme", explica el manifest, que recorda que "sense periodisme el que queda és simple propaganda, que res té a veure amb els drets constitucionals de periodistes i ciutadania relacionats amb la llibertat de premsa i d'informació".

Adverteix també de la "paradoxa" que suposa que el periodisme s'haja considerat activitat "essencial" durant el confinament, mentre "la pandèmia i les mesures sanitàries són usades com a excusa per a restringir el lliure exercici d'una professió essencial".

La precarietat, factor de risc contra el dret a la informació

L'organització de representació majoritària dels periodistes valencians lamenta la degradació de la professió periodística per la precarietat creixent i l'onada d'ERTO i acomiadaments en els mitjans de comunicació valencians. Per això, reclama un pla per a "enfortir uns mitjans de comunicació sense els quals la democràcia serà més feble" i "amb periodistes".

El manifest també recorda els periodistes David Beriain i Roberto Fraile, que van ser assassinats a Burkina Faso "quan tractaven, simplement, de fer periodisme, el periodisme honest de narrar aquesta realitat oblidada i silenciada".

També et pot interessar

stats