La polèmica ‘llei mordassa’ fa 4 anys

L’avançament electoral ha frustrat una reforma que els grups tenien molt avançada.

Manifestants contra la ‘llei mordassa’ davant les portes del Congrés

La polèmica Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, fa quatre anys i encara continua en vigor malgrat estar abocada al fracàs. Les eleccions del 28A han frustrat una reforma que els grups parlamentaris tenien molt avançada i, fins i tot, consensuada.

El 26 de març de 2015, amb tota l’oposició en contra, el PP tirava avant el projecte estrela del qual llavors era el ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz qui, malgrat assegurar que la norma havia sigut suavitzada respecte a l’esborrany, no va aconseguir impedir que la llei rebera el sobrenom de "mordassa" o "repressiva".

La nova normativa, que era la successora de la llei Corcuera de l’any 1992, assumia el que fins a aquell moment figuraven com a faltes en el Codi Penal es convertien en infraccions administratives amb multes des dels 100 als 600.000 euros en funció de la gravetat.

Tres de cada quatre euros de multes, per drogues

Així, per exemple, el 2017 (última estadística del Ministeri de l’Interior) es van imposar 229.932 multes, per les quals es van recaptar 135,7 milions d’euros. La majoria, 102,6 milions, per l’aplicació de l’article 36.16 que sanciona el consum o la tinença il·lícita de drogues en llocs, vies, establiments o transports col·lectius.

Molt per darrere, amb 13.033 multes per un valor de 8 milions d’euros, va ser castigada la desobediència o resistència a l’autoritat, la negativa a identificar-se o l’al·legació de dades falses o inexactes contemplada en l’article 36.6 de la llei.

Una lenta reforma que no s’ha arribat a celebrar

A penes un any més tard de la seua aprovació i després de no renovar el PP la majoria absoluta en les eleccions de 2015, el Congrés va iniciar l’abril de 2016 l’anunciat enterrament de la llei mordassa, un sepeli lent perquè la reforma (finalment es va optar per retocar i no derogar) es va activar el setembre de 2017.

No obstant això, no va ser fins el mes d’octubre passat quan va començar a caminar la ponència de la qual eixirien les modificacions. Quatre mesos més tard i després d’escoltar catorze compareixents, amb l’avançament electoral es deixà enlaire la modificació de la llei mordassa.

També et pot interessar

stats