La Unió de Llauradors lamenta que les solucions als conflictes del sector arriben tard
El secretari general, Carles Peris, ha fet balanç de l’any 2018 en una entrevista en ‘Les notícies del matí’.
El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha fet balanç de l’any 2018 en el sector en una entrevista en Les notícies del matí aquest divendres. Lamenta que les solucions als conflictes que amenacen el sector citrícola hagen arribat tard a l’agenda política. Ha assegurat que no entén com els grups polítics i l’administració valenciana no s’hagen posat abans a defendre els interessos valencians a Brussel·les, tot i que s’alegra que finalment ho hagen fet. Després de diverses jornades de reivindicacions, els diferents partits polítics s’han reunit amb els llauradors i han inclòs les seues propostes per a defendre-les a la Unió Europea.
Peris ha afegit que també cal prendre mesures estructurals, com ara canvis en la llei de la cadena agroalimentària perquè regule millor el mercat i detecte els abusos que es produeixen.
Quant al sector de la vinya, ha explicat que ha sigut un any complicat, sobretot a la zona d’Utiel-Requena, i ha denunciat l’existència d’un pacte entre grans empresaris del sector per a afonar el preu del vi a granel.
El sector de l’oliva, enguany, està marcat per la falta de producció, per tant, les expectatives de la Unió de Llauradors són a la baixa, tot i que el preu és estable.
Per últim, Peris ha tractat el tema dels brots de xilel·la que s’han produït a les comarques del sud valencià. Ha exigit que s’avance amb el pla europeu perquè no s’escampe la plaga, i ha demanat a l’administració que siga més àgil i que aposte més per la investigació. En aquest sentit, ha recordat que actualment la Universitat Miguel Hernández d’Elx està desenvolupant estudis per a concloure quins serien els cultius més apropiats a la zona.