Una teràpia amb neuroestimulació ajuda persones amb paràlisi cerebral a recuperar la mobilitat
Amb impulsos elèctrics de 58 electrodes, estimula 40 grups musculars i pot ajudar persones amb pàrkinson, ELA o fibromiàlgia
Roque Iglesias, un xic de setze anys estudiant de quart d'ESO que pateix una paràlisi cerebral, ha provat aquest dimarts per primera vegada un vestit que l'ajudarà a millorar els seus moviments. Es tracta d'Exopulse, un vestit terapèutic que, per mitjà d’impulsos elèctrics de 58 elèctrodes, estimula 40 grups musculars i permet recuperar mobilitat a les persones que pateixen malalties neuronals, com el pàrkinson o l'ELA.
Roque ha passat per 46 operacions i moltes teràpies. Aquesta vesprada tenia moltes ganes de provar-se aquest vestit. “No pense en cap altra cosa” ha assegurat abans d’utilitzar-lo. “Espere que vaja bé i em proporcione coses que ara no puc fer”, ha afegit esperançat.
La seua mare, María Calvo, l'ha ajudat a posar-se el vestit i a tindre una postura millor. Són gestos menuts o subtils, però molt importants per a ell, com escriure o menjar”, ha assegurat Calvo. Una vegada vestit, Roque ha hagut d’esperar una hora perquè el vestit intel·ligent donara a les neurones afectades per la paràlisi cerebral les instruccions pertinents. Al principi només ha notat un formigueig “als braços i la panxa”, segons l’adolescent.
Quan a la fi ha provat de caminar, estava més dret i amb menys tensió muscular, segons ha assenyalat sa mare. “Ha recuperat elasticitat, però sí que és de veres que teníem més expectatives. Hem de continuar treballant”, ha dit Calvo després de veure els primers resultats.
Irene Carratalà, gerent de la Clínica Aprender y Crecer, que ha invertit en aquest exoesquelet, ha explicat que pot millorar la vida de persones amb altres malalties com la fibromiàlgia.
Els efectes duren 48 hores i després cal repetir la teràpia i continuar treballant. “Cada dia un poc millor” ha afirmat un positiu Roque, disposat a continuar.