Una primera quinzena molt càlida i una segona molt freda, deixen una mitjana de gener “normal”

El mercuri va pujar fins a valors primaverals en la primera, mentre que en la segona els valors han sigut més baixos del que és habitual

Un gener d'anomalies acaba deixant un gener amb una mitjana tèrmica normal / À Punt NTC

A pesar dels 12 graus negatius registrats de matinada en punts del territori i a pesar que les temperatures primaverals convidaven fins i tot a banyar-se en la mar el segon cap de setmana d’aquest mes, el gener d’enguany passarà a la història com a un gener “normal”, que està dins dels paràmetres habituals de les últimes dècades, almenys pel que fa a la temperatura mitjana. Això sí, serà recordat com un dels més peculiars de la història.

Les xifres potser diuen el contrari de les sensacions. A la Comunitat Valenciana no estem habituats a un seguit de nits per sota dels cinc o huit graus negatius, ni tampoc estem acostumats a estar pràcticament en banyador pocs dies després de Cap d’Any, com ha passat enguany. Gener serà normal pel que fa a la temperatura mitjana precisament per les anormalitats que s’han registrat tant en la primera quinzena com en la segona, en un cas per més calor i en l’altre, per més fred.

D’acord amb les dades de l’Aemet, la temperatura mitjana del gener d’enguany està dins de la temperatura mitjana dels últims anys. Dit d’una altra manera, malgrat els extrems de fred i calor, la mitjana de temperatures d’aquest gener s’emmarca en la mitjana tèrmica registrada des del 1981 i 2020, últim període de 30 anys estudiat per l’agència estatal.

Si bé durant la primera quinzena ha fet prou més calor del que és habitual i al territori alguns dies s’han registrat temperatures de plena primavera —el que deixava la Comunitat Valenciana amb valors per dalt de la mitjana de les tres últimes dècades—, el fet que durant la segona quinzena el termòmetre haja caigut més del que és habitual, ha compensat l’excés tèrmic de les primeres setmanes de l’any i la mitjana mensual de temperatures és l'habitual.

Així, curiosament, per haver fet més calor i més fred del que estem acostumats, gener de 2023 es recordarà, almenys als registres numèrics, com un mes amb la temperatura mitjana habitual. Enguany quedarà com un gener de dues cares, en el mateix mes hem passat d’estar amb les terrasses plenes i la mànega curta la primera quinzena, als pobles enfarinats i a les màquines llevaneu enllestides per a intervindre la segona quinzena. 

També et pot interessar

stats