La Comunitat Valenciana, en avís per baixes temperatures després d’una nit en què l’interior assoleix els 12 graus negatius

Tàrbena, Xàbia o Castell de Castells queden enfarinats per la neu caiguda al llarg del matí

Pont gelat a Banyeres de Mariola
Pont gelat a Banyeres de Mariola / Maria Bravo
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de gener 2023 - 10:29 Actualitzat: 24 de gener 2023 - 12:55

Una matinada ben freda en l’interior, amb temperatures de fins a 12 graus sota zero a Sant Joan de Penyagolosa, a Vistabella del Maestrat, però amb temperatures més suaus que la nit anterior a la costa, on el cel cobert ha frenat un poc les gelades i les mínimes no han sigut tan baixes com la matinada anterior. Són els registres que deixa el fred.

Tot i això, entrem en jornades de fred intens, que han portat el Centre de Coordinació d’Emergències a decretar l’alerta de nivell dos per baixes temperatures en tot el territori, mentre que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també ha activat el nivell de risc per baixes temperatures en diverses zones del territori.

Així, la matinada de dimarts han caigut els termòmetres fins als 12 graus negatius a Vistabella del Maestrat, més enllà dels deu graus negatius a la rambla de Mariola a Bocairent i prop dels nous graus sota zero han passat la nit en alguns punts de Xixona o d’Aiora. A Calles la mínima quedava en els 8,4 negatius i pràcticament la mateixa mínima anotaven a Xodos i Agres.

En la costa, com que el cel ha estat més cobert durant la matinada, les temperatures, a pesar de ser baixes, no han sigut tan acusades com la matinada anterior. L’aproximació d’un front de núvols, a més, ha deixat caure algunes precipitacions des de primera hora de dimarts en poblacions de la Marina Alta i la Baix Segura, però pel que fa a la neu, per ara, es descarten nevades significatives durant les pròximes hores prop de la costa.

Tot i això, a primera hora del matí, la neu granulada feia acte de presència pràcticament vora mar. A municipis com Benissa o Xàbia queia neu granulada aquest dimarts de matí.

Xicotets muntonets de neu s'acumulaven a les vores de la carretera en la zona del Portitxol de Xàbia aquest dimarts de matí
Xicotets muntonets de neu s'acumulaven a les vores de la carretera en la zona del Portitxol de Xàbia aquest dimarts de matí / Toni Bolufer

Encara que la cota de neu continuarà baixa, entre els 600 i 700 metres, i que no es descarta que caiga alguna volva testimonial al sud del golf de València, per ara sembla que el territori es lliurarà de nevades importants.

La zona dels Ports i el Maestrat poden trobar-se amb algunes zones enfarinades dimarts de vesprada, però en cap cas quedarà un gruix de neu important. Dimecres seguirà acompanyant-nos el fred, però la cota de neu pujarà una miqueta.

Temporal marítim

Al litoral de les comarques del sud hauran d’estar ben pendents de la mar, on s’espera que el gregal que bufarà aquest dimarts deixe una situació complicada.

D’altra banda, l’Aemet ha activat el nivell de risc per baixes temperatures en “el litoral nord i l’interior d’Alacant”, així com “l’interior sud i el litoral sud de València” on es poder arribar a temperatures de fins a quatre graus negatius.  

Evitar desplaçaments innecessaris

Donades les baixes temperatures previstes per a aquests dies, Emergències recomana evitar els desplaçaments innecessaris, sobretot en les zones més afectades per la neu o les gelades, perquè, segons adverteixen, el “perill extrem” arriba amb la ventisca. En cas que siga imprescindible eixir de llocs coberts, Emergències convida a evitar l’entrada d’aire extremadament gelat als pulmons, i per això cal protegir el rostre i el cap.

Emergències també ha fet una crida a extremar les precaucions en les vivendes amb estufes. S’ha d’intentar que no hi hagen cortines o materials pròxims per a evitar el risc d’incendi. 

També et pot interessar

stats