Una ONG denuncia que la Generalitat reclama 63.000 euros a l‘Aita Mari per taxes portuàries

El Consell assenyala que podran recórrer contra les taxes portuàries i que "s'analitzarà la situació cas a cas" 

Un grup de quaranta persones en perill en una pastera precària rescatades per l'Aita Mari el 21 de febrer / Twitter: @maydayterraneo / À Punt NTC

L'ONG Salvament Marítim Humanitari ha denunciat que la Generalitat reclama al vaixell basc Aita Mari un total de 63.300 euros en concepte de taxes humanitàries després de modificar el reglament "suprimint l'exempció de taxes que existia fins ara” en la Llei 2/2014 de Ports.

En un comunicat, l'organització assegura que el Consell pretén aplicar amb efecte retroactiu la modificació de la llei que elimina l'exempció de taxes per a este tipus de vaixell que es va aprovar el juny del 2024 fent una liquidació de taxes dels últims quatre anys. "Han posat en marxa el procés recaptatori de les taxes de les quals estem exempts, però que ara, en liquidar-les retroactivament de manera il·legal, hem de pagar per a evitar recàrrecs per impagaments i l'embargament dels avals que tenen en la hisenda pública els nostres agents marítims", exposa.

Davant d'esta situació, l'ONG adverteix que l'aplicació de les taxes dificultarà “moltíssim” les pròximes missions de l’Aita Mari. La següent està prevista per a octubre. Per contra, destaca que l'anterior govern del Botànic va disposar en el seu ordenament jurídic que quedaven exempts del pagament de les tarifes portuàries "el material i les embarcacions de la Creu Roja Espanyola i altres entitats de caràcter humanitari dedicades a les tasques pròpies de les institucions sense fins lucratius i legalment constituïdes que, per necessitats de funcionament, hagen de situar-se en el domini públic portuari, prèvia comunicació a l'administració portuària".

A més, l'entitat critica que "era una vella reclamació de Vox expulsar els vaixells d'ajuda humanitària dels ports valencians i una de les seues primeres accions, quan formava part del Consell al costat del PP abans d'abandonar els governs autonòmics el mes passat, ha sigut modificar el reglament suprimint l'exempció de taxes que existia fins ara".

El Consell assenyala que poden recórrer contra les taxes portuàries

A causa d'estes acusacions, fonts de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori han volgut mostrar la seua "voluntat de diàleg permanent" amb les embarcacions humanitàries i assegura que "sempre se'ls garantirà que puguen recalar en els diferents ports de la Comunitat Valenciana sense cap mena de veto, però complint la normativa en vigor".

Fonts del departament que dirigeix Vicente Martínez Mus han subratllat que "la Generalitat manté una estreta relació amb els diferents actors portuaris, entre els quals estan les embarcacions d'ajuda humanitària, i es limita a complir la llei i la normativa".

Ara bé, des de Conselleria sostenen que l'anterior govern del Botànic "va decidir deixar de cobrar estes taxes a determinades entitats, però ho va fer sense cap mena de motivació i sense aprovar cap resolució".

També et pot interessar

stats