Directes
Ara en la televisió
COMUNITAT VALENCIANA NATURA VIVA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sanitat creu que l'origen del nou brot del Col·legi Major Ausiàs March està en la tornada d'estudiants després de Pasqua

Técnics de la Conselleria realitzen des de les deu del matí proves PCR als 285 residents confinats en el centre, que insisteix a dir que a les instal·lacions no hi ha hagut cap celebració fora de les normes.

Sanitat creu que l'origen del nou brot del Col·legi Major Ausiàs March està en la tornada d'estudiants després de Pasqua / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública investiga l'origen d'un brot de coronavirus al Col·legi Major Ausiàs March de València, amb almenys 12 persones contagiades i 31 contactes. La xifra d'infeccions podria augmentar al llarg d'aquest dijous, ja que les autoritats sanitàries tenen previst practicar PCR massives als 285 estudiants residents per a determinar l'abast del focus. Es tem que una festa a la qual haurien acudit una part dels positius puga fer aflorar nous contagis. 

Mentre s'intenta establir la traçabilitat, el departament encapçalat per Ana Barceló ha confinat preventivament el centre durant deu dies, on hi ha 305 persones aïllades entre alumnat i personal. Així, s'han prohibit les eixides del centre i tampoc hi poden rebre visites.

Des de les deu del matí tècnics de la Direcció General de Salut Pública i un equip del Centre de Salut de Benimaclet estan en l'edifici realitzant les PCR a tots els interns i intentant determinar on ha començat la cadena de contagis. Des del centre han confirmat a À Punt que la principal hipòtesi amb què es treballa és que el brot tinga un origen social, però insisteixen a dir que els positius no han sorgit a partir de cap esdeveniment celebrat en les instal·lacions. Segons el que els ha traslladat Salut Pública, és "pràcticament segur" que, per l'evolució dels contagis, l'inici de l'episodi està en la tornada dels residents de les vacances de Pasqua, ja que quasi la totalitat es va desplaçar als seus llocs de procedència. Recorden que poden passar entre cinc i set dies fins que es comencen a manifestar els símptomes de la Covid-19. I precisen que totes les persones afectades són asimptomàtiques o estan passant la malaltia de forma lleu.

Alguns dels residents, però, han reconegut que el dissabte passat hi va haver una gran quedada, de vora seixanta persones, en un local d'oci del centre de València, on estigueren fins les sis de la vesprada, l'hora màxima permesa. Després, suposadament, van continuar la festa a les habitacions del centre sense respectar les normes de prevenció de la Covid-19. Aquesta reunió podria haver contribuït a escampar el virus i a augmentar la propagació del brot que ara investiguen els tècnics. 

L'Ausiàs March està blindat a hores d'ara pel confinament preventiu que va decretar la Conselleria de Sanitat, però són pocs els estudiants que estan en habitacions individuals. Com que la majoria de l'edifici està integrat per apartaments de cinc convivents, les autoritats sanitàries esperen que puga augmentar la xifra de positius en les pròximes hores. Només la primera planta té habitacions individuals o dobles, on estan aïllats els dotze contagiats i els 31 contactes sospitosos. Fonts del Col·legi Major remarquen que hi ha vigilància les 24 hores del dia, amb dos guàrdies jurats i càmeres en els corredors, i que les terrasses i zones comunes estan tancades. Al centre resideix alumnat de quatre universitats: la de València, la Politècnica, del CEU-Cardenal Herrera i de la Catòlica. 

No és la primera vegada que es detecta un brot de coronavirus al Col·legi Major Ausiàs March de València. A l'octubre de 2020 ja se'n va localitzar un que va infectar 78 dels 327 residents que hi allotjava en aquell moment. Però el primer i més nombrós a la Comunitat Valenciana va ser el que va esclatar a la residència d'estudiants Galileo Galilei arran d'una festa il·legal a finals de setembre, que va acabar amb 168 persones contagiades i fins i tot va obligar a tancar temporalment el campus de la Universitat Politècnica de València